Política

La suma de Podem no suposa un revulsiu per a Sí que es Pot

La llista encapçalada per Rabell no repeteix la sorpresa de Colau a Barcelona i perd dos diputats d'ICV

La presència massiva d'Iglesias en la campanya fracassa i el candidat admet el mal resultat

Mal resultat per a Catalunya Sí que es Pot. La fórmula de sumar les candidatures d'ICV-EUiA, Equo i Podem en les eleccions d'ahir no va tenir el mateix efecte que en les municipals. Si aquesta va ser la manera com Ada Colau va accedir a l'alcaldia de Barcelona, en l'àmbit català el miracle no s'ha repetit. La candidatura encapçalada per Lluís Rabell tan sols va ser capaç d'obtenir 11 diputats, és a dir, dos menys que els 13 escons que el 2012 van aconseguir ICV-EUiA anant sols. Així doncs, la suma de Podem a la candidatura, un partit en voga a l'Estat espanyol, no ha suposat cap revulsiu per a la proposta de Rabell. Només li ha permès mantenir el tipus. Ni tampoc ha aconseguit generar la implicació ciutadana que va tenir Colau a Barcelona. Ahir, a la fàbrica Fabra i Coats, seu de la nit electoral, la desfilada de militants i ciutadans era minsa. Catalunya Sí que es Pot ha perdut un diputat a la circumscripció de Barcelona i s'ha quedat amb 9, ha mantingut l'únic que ICV tenia a Tarragona i a Girona i ha desaparegut la representació a Lleida. Sara Vilà, principal cara visible de Compromís amb la Independència –el sector catalanista d'ICV–, queda fora de l'arc parlamentari.

Rabell va comparèixer pels volts de les onze. Acompanyat de gran part de la llista i rebut al crit de “Sí que es pot”, va assegurar que els resultats són concloents. Va parlar de la bona notícia que suposa l'alta participació però va admetre que no ha assolit l'objectiu que perseguien. “Quan les coses no surten tan bé com un vol cal acceptar-ho democràticament, però també mirant a un futur complex, que ho serà”, va avisar. Les raons de la pèrdua de suports? Sobretot la postura tèbia que ha mantingut Catalunya Sí que es Pot en relació amb la independència, apostant encara pel referèndum pactat. “Ha estat un escenari extremadament polaritzat pel sí i el no i les dificultats econòmiques i socials han quedat expulsades del debat. No ens n'hem sortit”, va reconèixer. Tot i que la derrota era evident, considera que el seu plantejament té recorregut: “Volem seguir sent referent de la lluita social i dur-la al cor de la política”, va concloure. Rabell és del parer que el seu plantejament guanyarà força en els propers temps. “Hi ha una gran aspiració per part de la ciutadania que l'statu quo és insostenible. Plantejàvem un full de ruta i la ciutadania ha optat per un altre”, afirmava el candidat. És del parer, però, que la consulta encara haurà de ser una realitat i que no dóna per perdudes les possibilitats de cara a les eleccions generals. “Tenim altres conteses al davant i una situació a Catalunya plena d'incerteses en què nosaltres seguirem batallant”, va reblar.

Si s'extrapolen els resultats a nivell estatal, on els de Pablo Iglesias i els d'Albert Rivera mantenen un intens pols per trencar amb el bipartidisme imperant, Ciutadans guanya clarament. Mentre a Catalunya no s'ha notat cap efecte de Podem, el partit de Rivera ha augmentat de manera espectacular. Si això condicionarà o no la campanya d'Iglesias després de la patacada catalana, es veurà al mes de desembre.

LES FRASES

Quan les coses no surten tan bé com un vol cal acceptar-ho democràticament, però també mirant a un futur complex
La ciutadania ha votat per un altre full de ruta que no és el nostre; correspon als que l'han plantejat tirar-lo endavant
No hem pogut capgirar la polarització que hi ha hagut en aquesta campanya
Lluís Rabell
CAP DE LLISTA DE SÍ QUE ES POT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel