Política

CARLES PUIGDEMONT

DIPUTAT ELECTE I NÚMERO 3 DE JUNTS PEL SÍ A LES COMARQUES GIRONINES

“No es poden posar sota la catifa 1,9 milions de vots”

“Som on volíem ser, perquè tenim el mandat nítid i contundent del poble de Catalunya per iniciar el full de ruta”

“La victòria a Girona mostra l'encert i la feina de Llach”

A la vista dels resultats, són on volien ser?
Rotundament, sí. Tenim el mandat nítid i contundent del poble de Catalunya per iniciar el full de ruta i engegar el procés per aconseguir l'estat independent.
Quin pas serà el primer que visualitzarà la gent?
El primer serà amb la constitució del ple del Parlament. En aquell moment, tal com preveu el full de ruta, es proclamarà l'inici del procés cap a la independència i l'encàrrec de les estructures d'estat al nou govern, així com establir converses amb l'Estat epanyol, la Unió Europea i les autoritats internacionals per iniciar un procés dialogat a l'aspiració del poble català.
Creu que l'Estat ara voldrà dialogar?
Veurem la reacció del govern espanyol. La majoria d'editorials de diaris europeus, alguns d'ells obertament contraris a la independència, estan dient a l'Estat espanyol que faci el favor d'assabentar-se que té un problema, que és un problema europeu i que això només es resol amb una negociació. No s'han de fer tants escarafalls perquè Catalunya pugui ser independent dins d'Europa. S'haurà de començar a parlar sobre els termes de la separació, que per altra banda volem que sigui amistosa perquè serà profitosa per a tots dos i ens convertirà en aliats fraternals. No s'entendria un cop de porta a una realitat incontestable i als 1,9 milions de vots. Això no es pot posar sota la catifa i l'únic que no se n'adona és el senyor Rajoy. I ho hem fet amb tot un estat en contra, amb guerra bruta i amenaces.
No assolir la majoria absoluta i necessitar la CUP és una pedra a la sabata?
La majoria absoluta la tenim perquè era un plebiscit i el sí ha guanyat rotundament. Ens caldrà entendre'ns amb la CUP en matèria nacional i negociar-ho. I obrir possibles acords amb totes les forces pels àmbits que han de fer avançar aquest país. Tenim una clara agenda de prioritats socials i les obrirem a totes les forces, sempre amb respecte al poble català per ser un estat independent.
Pel que han dit en campanya, la CUP no vol Mas de president.
Bé, és un debat que encara no toca, però és discutible que es puguin posar condicions prèvies en un negociació. No hi ha cap element per pensar que no es respectarà l'opinió d'1,6 milions de votants de Junts pel Sí.
A comarques gironines la victòria de Junts pel Sí ha estat aclaparadora.
Les comarques gironines fan una contribució decisiva a la futura república catalana i és evident que estem a l'avantguarda. El resultat demostra l'encert en la campanya, així com la feina de Llach, com a cap de llista en particular, o de Caula, que venien de nou i han complert amb escreix les expectatives.
Com valora que C's sigui també segona força a Girona?
Éssegona força però a una distància sideral de la primera [11 JxSí i 2 C's], per tant, gairebé estem en el terreny de l'anècdota perquè no és l'immediat perseguidor.
També ho són a nivell de país.
Sí, són segons, també a una distància a enorme perquè hi ha més diferència entre el primer i el segon que sumant diversos grups parlamentaris i això també els ha de fer reflexionar. I els aniria bé dues coses: modèstia, perquè no van sobrats de modèstia per les primers declaracions que van fer i segona prudència i respecte per la decisió dels catalans.
Què dirà la història del 27-S?
El mes de setembre era el mes de la derrota històrica i ara també haurà esdevingut el mes de la victòria. El que vam fer ahir té una transcendència històrica que anirà creixent amb el temps i supera els precedents com els de Francesc Macià l'any 1931.Ho hem començat a fer de manera molt serena i democràtica. I ho hem fet amb un treball previ i sense improvisar, per això, el setembre del 2015 serà una fita en la història del país que serà un referent per a moltes generacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona