Política

Sis alcaldes de Ponent tindran escó al Parlament

Nou dels quinze diputats escollits per Lleida provenen del món local

Tots els caps de llista són novells

Lleida ja ha escollit els seus 15 diputats al Parlament i nou d'aquests provenen del món local i són regidors d'ajuntaments. D'aquests sis són alcaldes en exercici i compatibilitzaran les feines de parlamentari i de batlle.

Es tracta d'Albert Batalla (CiU), de la Seu d'Urgell; Bernat Solé (ERC), alcalde d'Agramunt; Montserrat Fornells (ERC), de Vilanova de l'Aguda; Marc Solsona (CiU), alcalde de Mollerussa; Antoni Balasch (CiU), batlle d'Albesa, i David Rodríguez (ERC), alcalde de Solsona. Tots ells seran diputats per la candidatura Junts pel Sí. I són regidors Ramona Barrufet (CiU), d'Arbeca; Javier Rivas (C's), de Vielha, i Òscar Ordeig (PSC), de la Seu d'Urgell. Destaquen també Josep Maria Forné (JxSí), Jorge Soler (C's), Òscar Ordeig (PSC), Ramon Usall (CUP) i Marisa Xandri (PP), que han encapçalat llistes al Parlament per primera vegada.

Forné (Barcelona, 1962), dedicat a la docència, és llicenciat en filosofia per la UAB i màster en filosofia de la ciència. Ha estat president del Banc dels Aliments i d'Òmnium Cultural a Lleida durant anys. També ha estat delegat a Ponent de Benestar Social i Família.

Soler (Lleida, 1975) és metge especialista en medicina familiar i comunitària i vicedegà de la Facultat de Medicina de la UdL.

Ordeig (Vic, 1978) és llicenciat en ciències de l'educació física i l'esport i doctor en administració i direcció d'empreses. Com es deia, també és regidor de la Seu d'Urgell i diputat des del 2014.

Usall (Barcelona, 1977) és professor d'institut d'història, escriptor i polític. Llicenciat en sociologia per la UAB i doctor en història per la UdL. També éscol·laborador de L'Esportiu.

Xandri (Vic, 1973) és periodista, llicenciada en ciències de la informació per la Universitat de Navarra i diputada al Parlament des del 2010.

LA XIFRA

44
anys de mitjana
entre els diputats lleidatans, dels quals Fornells (32 anys) és la més jove i Balasch (57), el veterà.

La majoria s'estrenen com a diputats

Nou dels quinze diputats escollits per Lleida s'estrenaran com a parlamentaris. Són Josep Maria Forné, Carmina Castellví, Bernat Solé, Montserrat Fornells, Marc Solsona, i David Rodríguez, de Junts pel Sí; Jorge Soler i Javier Rivas, de Ciutadans, i Ramon Usall, de la CUP. La resta –Albert Batalla, Violant Cervera, Antoni Balasch, Ramona Barrufet, Òscar Ordeig i Marisa Xandri– repetiran.

Dels 15 parlamentaris, la majoria provenen de la funció pública, sigui com a càrrecs o bé funcionaris, ja que hi ha diversos docents, i onze viuen a les comarques del Pla de Lleida, mentre que quatre provenen de les del Pirineu o l'Aran.

Es tracta de deu homes i cinc dones que tenen edats compreses entre els 32 anys de Montserrat Fornells i els 57 d'Antoni Balasch, cosa que implica una mitjana de 44 anys, una xifra que és similar a la mitjana global del nou Parlament de Catalunya, que és de 45 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El ministre principal escocès vol mantenir-se en el poder després de trencar la coalició

barcelona
Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona