Política

Ciutadans posa ara el punt de mira en la llei electoral

Rivera i Arrimadas eviten reconèixer el triomf independentista i afirmen que amb una normativa “justa” ara podrien “formar govern”

Volen “trucar” tots els líders tret de Baños, inclòs Romeva

Tot i que seguia celebrant el seu espectacular ascens electoral, de 9 a 25 escons, Ciutadans ja havia trobat ahir al matí el culpable que avui no pugui “estar parlant de formar govern” a Catalunya, segons el seu líder, Albert Rivera. Es referia a la llei electoral que fa possible que, malgrat haver-se quedat en el 47,74% dels vots, les opcions independentistes hagin aconseguit la majoria parlamentària per la seva implantació homogènia a tot el territori, fet que es va seguir resistint a reconèixer.

“Només la llei electoral que no existeix els ha salvat que no governem Catalunya”, s'atrevia a dir. “Si fos més justa i raonable, avui no parlaríem d'una suma d'escons de Mas i la CUP, que no reflecteix la societat catalana, i no estaríem en aquesta situació de bloqueig”, apuntava la candidata, Inés Arrimadas. Un i altra es comprometien a “treballar” per canviar la llei i que “tots els vots valguin igual”. “No té sentit que al segle XXI parlem de pes territorial del vot”, menystenia Rivera, obviant que fins i tot fent els seus comptes l'independentisme hauria assolit diumenge la majoria absoluta.

Trucades d'Arrimadas

Fora d'això, el partit taronja va insistir en els arguments que ja apuntava en la nit electoral, i que tot apunta que es convertiran en el mantra dels propers mesos, com ara el fet que Junts pel Sí ha perdut 9 dels 71 escons que sumaven CiU i ERC. “No sé què celebren alguns, volen fingir una victòria que és una derrota en tota regla”, deia Rivera. Arrimadas tornava a demanar la dimissió de Mas, perquè no ha obtingut el resultat esperat. “Hem d'obrir una nova etapa política, i els que volen dividir els catalans no els poden representar a tots”, sentenciava. Segons ella, si la CUP compleix la promesa de no fer-lo president, no podran governar, “i no hi veig gaires opcions”, per la qual cosa demanava unes noves eleccions ja, “amb sigles, programes i candidats clars”.

Donant per fet que “ningú” dels que va votar Catalunya Sí que es Pot volia la independència, i obviant que és impossible cap govern alternatiu, Arrimadas explicava que trucarà “personalment” a tots els líders d'opcions no independentistes per “posar sobre la taula el que uneix els catalans”. “No es tracta de fer fronts, sinó de sumar”, explicava, sense concretar més. De fet, fins i tot vol parlar amb Romeva, a qui veu com “una minoria important dins de Catalunya”, perquè “entengui” el resultat del 27-S, “deixi enrere” el camí del trencament i “se sumi” al del diàleg i les reformes.

Cinturó carabassa

Tant el líder com la candidata van vantar-se dels “millors resultats de la història d'un partit constitucionalista” i del fet que ha quallat la seva petició per acaparar el vot útil. “L'antic cinturó roig ara és carabassa!”, deia Arrimadas. No n'hi ha per a menys, ja que C's va guanyar a l'Hospitalet, el Prat, Castelldefels, Rubí, Sant Boi, Esplugues o Barberà, i va ser segona força a Barcelona o Badalona, a més de Terrassa, Sabadell, Lleida, Tarragona, Reus, Girona o Manresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona
9-N i 1-O

La piconadora del Tribunal de Comptes contra els governs, activa

barcelona