Política

Un 17% més de vots a la comarca en només cinc anys

Les forces independentistes sumen el 54,78% dels sufragis al Maresme, Junts pel Sí s'imposa als trenta municipis i Ciutadans es confirma com a segona força

El PP perd 7.300 vots, el PSC aguanta i CSQP, baixa

Junts pel Sí i la CUP sumen un 54,78% dels vots emesos el 27-S
El PP considera que els resultats evidencien un vot de càstig al partit

Els resultats electorals del Maresme reflecteixen gairebé punt per punt els generals del país; una victòria incontestable de les forces independentistes –JxSí i CUP sumen un 54,78% dels vots– seguida d'un segon lloc de Ciutadans i una tercera posició per a un PSC que ha mantingut el tipus augmentant tant en nombre de vots com en % però que el deixen a més de 5 punts del partit d'Albert Rivera. Les crescudes més significatives precisament corresponen a formacions que se situen als dos extrems de l'arc polític. D'una banda, Ciutadans ha passat de 14.828 vots i un 6,73% el 2012 a gairebé triplicar les paperetes aquest diumenge amb un total de 41.923 vots , un 17,74%. De l'altra, la CUP que venia amb el 3,17% dels sufragis ara fa tres anys i 6.988 vots, ara suma 20.055 i un percentatge del 8,35%. El coordinador del Maresme de C's i ara diputat David Mejía valora els resultats en clau “confiança dels electors”. “Hem posat seny i sentit comú en un debat electoral polaritzat i hem explicat un programa orientat a resoldre els problemes reals de la població”, comenta i afegeix que la segons posició els reafirma com a “l'opció moderada, el vot útil i el projecte sensat”. De la seva banda, el coordinador de la CUP al Maresme i alcalde d'Argentona, Eudald Calvo, recorda que el partit ja havia aconseguit uns molt bons resultats a les municipals i que en els comicis de diumenge “s'han consolidat”. “Tot i això ens hem adonat que hem de continuar treballant als barris menys catalanistes per fer arribar el missatge i assolir el 50% de vots a favor de la independència que necessitem”, reflexiona.

Satisfacció

La coalició Junts pel Sí i els partits que la representen, CDC i ERC, coincideixen a destacar els resultats obtinguts com a “molt satisfactoris”. “Hem estat companys d'un viatge molt intens, amb una presència massiva i constant al carrer que ha donat els seus fruits”, apunta el president de CDC a la comarca, Joan Morell. Mònica Palacín, presidenta d'ERC al Maresme destaca que l'alta participació a les eleccions d'abans-d'ahir “lluny de perjudicar-nos com aventuraven alguns ens ha reafirmat com a opció majoritària”. “Han estat unes eleccions en clau plebiscitària i els resultats són tan evidents que no els pot negar ningú”, puntualitza.

Des del PSC, el primer secretari del Maresme i alcalde de Pineda de Mar Xavier Amor considera que el seu partit “ha aguantat molt bé”. “Aquestes eleccions no s'assemblen a cap altra i el panorama que deixen és d'incertesa”, considera i atribueix la pujada meteòrica de Ciutadans en detriment de les formacions tradicionals a diferents factors. “Són nous en política, no porten pedres a la motxilla i quan la gent està molt saturada busca opcions diferents”, puntualitza.

De la seva banda, Diego Sánchez, president comarcal del PP és taxatiu. “Són uns resultats dolents i de càstig, molts dels nostres votants no ens han donat confiança i han buscat altres opcions”, manté, però defensa que el candidat escollit, Xavier Garcia-Albiol “és la millor opció, però potser no ha tingut tot el temps necessari per preparar-se”.

Dins la coalició de CSQP, Víctor Gandia, coordinador d'ICV a la comarca admet que els resultats no són els esperats. “No hem aconseguit trencar el caràcter plebiscitari dels comicis i situar el debat social en el lloc que li correspon”, manté i lamenta que s'hagi situat a la formació en la banda del no a la independència. “En una lectura simplista que no compartim, perquè a CSQP s'hi apleguen pensaments molt diversos”, considera.

Una lectura ràpida dels resultats del 27S demostra que el ciutadà del Maresme sí que va considerar que aquestes votacions eren transcendentals i que calia mobilitzar-se. Si viatgem només tres anys enrere, el percentatge de vots va ser del 71,1%. Diumenge va superar el 79%. Però la diferència encara es fa més gran quan la comparem amb les eleccions al Parlament del 2010. Llavors, la participació va ser de 61,85%. En només cinc anys, 17 punts per sobre. Les eleccions plebiscitàries han mobilitzat molt del vot que es quedava a casa. La majoria l'ha capitalitzat Ciutadans, però més de la meitat dels maresmencs vol la independència.

LA FRASE

Han estat unes eleccions en clau plebiscitària i els resultats no els pot negar ningú
Mònica Palacín
PRESIDENTA D'ERC DEL MARESME

LA FRASE

La segona posició ens reafirma com l'opció moderada, el vot útil i el projecte sensat
David Mejía
COORDINADOR DE CIUTADANS AL MARESME


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia