Política

Junts pel Sí guanya en 58 dels 73 barris de Barcelona

A la resta, el partit més votat ha estat Ciutadans, segona força a la ciutat

Vuit dels 15 barris on guanyen els d'Arrimadas són a Nou Barris, on la participació ha crescut 18 punts respecte al 2010

Junts pel Sí va ser la força més votada diumenge a Barcelona, una victòria que es va fer efectiva en nou dels deu districtes de la ciutat i, més concretament, en 58 dels seus 73 barris. La radiografia dels resultats a la capital catalana indica que, en aquestes eleccions, la coalició jugava la partida amb Ciutadans, que s'ha catapultat com a segona força a Barcelona i s'ha imposat en els 15 barris restants. La candidatura encapçalada per Inés Arrimadas només va guanyar en un districte, Nou Barris, que és el més pobre de la ciutat i el que concentra més desnonaments. En concret, va ser el partit més votat en vuit dels tretze barris d'aquest baluard històric del PSC, on els socialistes –que hi van guanyar les eleccions al Parlament del 2012– ocupen ara la tercera posició al darrere de JxSí.

La coalició sobiranista va guanyar de manera especialment folgada en quatre feus tradicionals dels partits nacionalistes, com són l'Eixample, Gràcia, les Corts i Sarrià-Sant Gervasi. La Nova Esquerra de l'Eixample, el segon barri amb més electors de la ciutat (42.019), és el que va donar més vots a JxSí (15.010), que també va obtenir una àmplia victòria a barris com ara les Corts (13.304), la Sagrada Família (12.956 vots), la Vila de Gràcia (12.559 vots) i Sant Gervasi-Galvany (11.810).

La sotragada del mapa electoral local, doncs, la va protagonitzar Ciutadans, que, a banda de guanyar en 15 barris, va quedar com a segona força en 49 més. A Nou Barris, la victòria dels d'Arrimadas es va concretar a Canyelles, les Roquetes, Verdun, la Prosperitat, Trinitat Nova, Torre Baró –un dels barris més pobres–, Ciutat Meridiana i Vallbona. En alguns casos, però, Ciutadans només va guanyar per una diferència d'uns quants vots amb la segona força, com ara a Trinitat Nova –on van obtenir-ne 656 i, el PSC, 654– i a Ciutat Meridiana –on van rebre 987 vots i, els socialistes, 980.

El cas de Nou Barris és singular i demostra la importància del context, ja que fa només quatre mesos el districte va ser fonamental en la victòria d'Ada Colau (Barcelona en Comú hi va guanyar amb un 33,7% dels vots a les eleccions municipals) i, en canvi, un partit encapçalat per una candidata amb un perfil diametralment oposat ha esdevingut ara la primera força. Especial atenció mereix també la participació en aquest districte, que ha anat creixent progressivament en les darreres tres eleccions al Parlament. Si l'any 2010 van exercir el seu dret a vot 64.764 veïns (un 54,1% dels electors), el 2012 van fer-ho 76.974 persones (el 64,9%), mentre que diumenge passat van votar 86.410 veïns (el 72,2%). Això vol dir que la participació ha crescut 18 punts respecte al 2010.

Més enllà de Nou Barris, Ciutadans va guanyar també al barri de la Marina del Prat Vermell, en la Zona Franca, que pertany al districte de Sants-Montjuïc i és un dels que té més atur. A Horta-Guinardó, va ser el partit més votat al Carmel –on va obtenir més vots com a primera força, 4.343– i a la Teixonera; a Sant Andreu, va vèncer a la Trinitat Vella i a Baró de Viver i, a Sant Martí, va guanyar al Besòs i el Maresme i a la Verneda i la Pau.

Sí que es Pot punxa

Un altre dels protagonistes de la jornada electoral a Barcelona va ser Catalunya Sí que es Pot, tot i que en aquest cas no pels bons resultats obtinguts. Per a la candidatura encapçalada pel líder veïnal Lluís Rabell, el vot de la ciutat era essencial, però han acabat quedant cinquens. Rabell, amb una llarga trajectòria lligada a les lluites socials, va ser molt crític amb la gestió de l'exalcalde Xavier Trias i del president Artur Mas mentre presidia la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i, com a candidat, no se n'ha sortit. Més enllà de la posició, tèbia, de la candidatura pel que fa a la independència, la impossibilitat de centrar el debat en les dificultats econòmiques i socials no ha facilitat la seva campanya. El barri on més vots han obtingut és Sant Andreu (4.202), seguit de Gràcia (2.654) i la Nova Esquerra de l'Eixample (2.608). En aquest últim barri, de fet, no es pot dir que Rabell sigui cap desconegut, ja que abans de convertir-se en candidat presidia l'associació de veïns de l'Esquerra de l'Eixample.

LES XIFRES

414.164
veïns
van votar JxSí i la CUP a Barcelona. El 9-N, 397.933 persones van votar sí i sí.
18
punts
ha crescut la participació a Nou Barris –on ha guanyat C's– respecte a les eleccions al Parlament del 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia