Política

27S: Valoracions dels polítics nord-catalans

La dreta i els socialistes avaluen amb prudència el resultat.

Els resultats de les eleccions del 27S han produït declaracions i valoracions diverses per part dels polítics nord-catalans, en els seus blogs o en declaracions a les ràdios i televisions locals o al diari L'Indépendant.

Pels partits catalanistes, tant Unitat Catalana de la coalició municipal de centredreta a l'ajuntament de Perpinyà com de les delegacions locals de CDC i ERC, la victòria del sí és innegable i el futur immediat és l'aplicació del full de ruta amb l'independència al termini d'un any i mig. Fins i tot, Brice Lafontaine (UC) justifica la DUI esmentant l'exemple de Kosovo.

El partit verd EELV destaca un «procés irreversible» i «una llicó de democràcia» . També celebra el naixement d'un nou estat europeu, «no per les armes sinó per les urnes».

El dirigent del Partit comunista i antic batlle d'Elna, Nicolas Garcia, veu en els resultats «una participació històrica» i que « els partidaris de l' statu quo amb Espanya estan aixafats» . Fa una anàlisi per partits en la qual veu la fí del PP i separa els 62 elegits de Junts pel Sí per destacar la pèrdua d'escons de CDC. Així veu Artur Mas - que qualifica de 'primer ministre'- en «posició difícil».

Els representants dels dos grans moviments de la dreta i de l'esquerra, a l'imatge dels seus líders estatal, moderen els seu discurs: el batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol (Les Républicains), veu una contradicció pel fet que el resultat independentista «vagi de la dreta a l'esquerra» i insisteix que el procés ha de passar per un referèndum pel qual Espanya hauria de posicionar-se «amb més flexibilitat». D'altra banda, la presidenta del Consell departamental i senadora socialista, Hermeline Malherbe, remarca l'obertura «d'una nova etapa» i «l'expressió democràtica» del poble, però insisteix sobre la «majoria relativa de Mas» i que Madrid i Barcelona hauran de dialogar.

Pel cap local del Front National, Louis Alliot, Madrid «ha de tenir en compte d'aquest resultat» però que els independentistes «que són només la meitat» , «no podran forçar l'altra part». A més, indica que els independentista tenen la dificultat per tenir el suport «d'una força d'extrema esquerra molt virulent». No veu possible la independència, sinó una autonomia fiscal.

Al contrari, el moviment L'Olivier, per la veu del seu president Bruno Delmas - electró lliure dels Républicains-, constata «amb satisfacció» el resultat que demostra «l'energia dels catalans, un poble ambiciós i treballador» pel qual l'independència pot ser «una de les solucions». Lamenta el silenci dels polítics francesos com la manca de posicionament de la majoria dels seu col.legues nord-catalans sobre aquest tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona