Política

Rajoy veu menys risc d'independència després del 27-S

El president del govern espanyol assegura que donarà suport al TC si decideix suspendre Artur Mas, però confia que no serà necessari

Es mostra disposat a parlar de reforma constitucional sempre que no afecti la unitat d'Espanya o la igualtat dels espanyols

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dijous que el risc d'independència de Catalunya és “menor” després de les eleccions del 27-S. També ha apuntat que donaria suport a la suspensió d'Artur Mas si així ho decideix el Tribunal Constitucional (TC) perquè el govern espanyol “dona suport a qualsevol decisió de qualsevol tribunal”.

En una entrevista a Antena 3, el líder del PP ha relativitzat l'abast del moviment independentista. Segons ell, “mai hi va haver un gran risc” d'independència de Catalunya, però ara, “després que la posició dels independentistes hagi rebut el suport del 36% dels catalans cridats a les urnes, es pot dir que hi ha menys risc”.

Sobre l'eventualitat que el TC pugui suspendre el president de la Generalitat si dóna més passos cap a la independència i incompleix alguna de les seves resolucions –cosa que serà possible amb la reforma de la llei del Constitucional que el seu partit ha impulsat i que aquesta mateixa tarda al Congrés–, ha assegurat que donarà suport a la decisió com ho fa amb la de “qualsevol tribunal”, li agradi o no, perquè ell “acata i respecta” les decisions judicials. “Això és un Estat de dret i la funció de l'executiu és acatar les resolucions dels tribunals”, ha reblat.

Això no obstant, confia que l'executiu espanyol i el TC no hauran d'utilitzar aquestes eines. “Espero que no arribem a una situació d'aquestes característiques, que torni el sentit comú, que es parli amb sensatesa, i que no arribem a una situació que no porta enlloc”, ha dit.

D'altra banda, s'ha mostrat disposat a parlar d'una reforma de la Constitució “per superar aquesta situació” perquè “no podem seguir en aquesta inestabilitat”. Ara bé, ha deixat clares les seves línies vermelles: “Jo mai m'he negat a reformar la Constitució, però sempre que això no afecti la unitat d'Espanya i la igualtat de tots els espanyols”

Rajoy ha reconegut que el sentiment d'una part de la població és independentista però ha subratllat que “altres ciutadans tenen sentiments diferents i la llei està per ordenar la convivència” i evitar “una guerra de sentiments” que pot portar “a la llei del més fort”. “I si un sentiment s'utilitza per liquidar la llei estarem a la llei de la selva”, ha alertat.

En aquest marc ha reiterat que està “disposat a parlar” però ha deixat clar que a ell, com a president del govern, no se li pot demanar que “liquidi els fonaments de la nació espanyola”. “La igualtat de tots els espanyols es preservarà i també la unitat nacional i la sobirania nacional”, ha sentenciat.

Sobre la possibilitat que una reforma de la Constitució reconegués la “singularitat” de Catalunya, Rajoy ha afirmat que aquesta “singularitat” ja està “perfectament reconeguda” amb la llengua, “fets diferencials reconeguts” com l'existència dels Mossos d'Esquadra, i fins i tot “un dret foral”, en referència al dret civil català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona