Política

La imputació mostra la “debilitat” de l'Estat espanyol

Corresponsals de ‘The Times' i ‘Politico' participen en el ‘Via Europa' que s'emet aquesta nit a El Punt Avui TV

La imputació d'Artur Mas “és un recordatori de la debilitat de l'Estat espanyol” i “una maniobra política d'alt risc”. Aquesta és l'opinió dels corresponsals dels prestigiosos rotatius The Times i Politico a Brussel·les, que aquesta nit (22 h) participen en el Via Europa d'El Punt Avui TV. Bruno Waterfield i Ryan Heath debaten amb el suís Niklaus Nuspliger, de l'NZZ, i l'italià Alberto d'Argenzio, d'ANSA, les implicacions de la independència i la visió internacional d'un procés que admeten que és “a l'agenda” dels mitjans de comunicació i els governs d'arreu. Portar Mas als tribunals “és un senyal d'alarma, perquè demostra una debilitat” de Madrid, segons Waterfield, que signa les cròniques de The Times. “És una mostra de debilitat, i també del fet que l'Estat espanyol no està gens disposat a implicar-se” per trobar una solució, hi afegeix Nuspliger. Pel corresponsal del prestigiós setmanari Politico Ryan Heath, la imputació “sembla una maniobra política”, però té “un alt risc” perquè “no silenciarà el moviment independentista”.

Els periodistes destaquen en el Via Europa que Catalunya és un tema “incòmode”, però consideren que la Generalitat ha creat “una bona marca” i ha tingut “èxit” en la seva campanya d'internacionalització. “Mas és fantàstic per a la premsa internacional, l'he vist fer rodes de premsa en cinc llengües”, diu Waterfield, però adverteix que, tot i així, “les simpaties són amb Rajoy”. “Estem parlant d'una crisi existencial a Espanya”, avisa el britànic, que remarca: “Si Catalunya se'n va, Espanya caurà d'una manera que podria tenir tot tipus de conseqüències, i això fa por.” “Si ara som en aquesta situació és perquè no hi ha hagut diàleg entre Madrid i Barcelona”, replica D'Argenzio, que reclama responsabilitat. Madrid “necessita un home d'estat”, diu Nuspliger, que considera que “les debilitats” actuals “només es poden resoldre si Espanya no és percebuda com una presó pels seus pobles”. Però la solució –avisen– no és la DUI. Per Heath, el 48% “no és suficient”; a més, el corresponsal de The Times adverteix els catalans: “Si es pensen que la UE serà la seva aliada si opten per una DUI, estan bojos. La UE és la unió de l'statu quo.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Verges presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES
política

Els exconsellers Sàmper i Vila donen suport a un Salvador Illa president

barcelona
guerra a europa

La UE acorda destinar a Ucraïna els beneficis dels actius russos

barcelona