Política

JxSí tria de vicepresident Corominas i dóna a Simó i Barrufet dues secretaries

La CUP es manté en silenci fins a debatre la proposta en els seus òrgans

Fonts de la negociació asseguren que l'esquerra independentista veu bé els noms triats

El diputat electe Lluís Corominas, de Junts pel Sí, serà la mà dreta de Forcadell a la mesa del Parlament. El convergent, que va ser vicepresident segon en la legislatura anterior, ocuparà el càrrec que exercia la republicana Anna Simó, que també repetirà a la mesa, aquest cop, però, des d'una de
les quatre secretaries. L'acompanyarà la convergent Ramona Barrufet, també en una de les secretaries. Es preveu que l'altra vicepresidència sigui per a Ciutadans, el grup que, amb 25 diputats, liderarà l'oposició.

La designació dels nous càrrecs es va donar a conèixer després que una reunió de prop de dues hores entre els portaveus dels set grups amb representació al Parlament no donés cap fruit pel que fa a la distribució de càrrecs en la mesa. Tots, a excepció de la CUP, que ahir es mantenia en silenci fins a valorar la proposta de JxSí en els seus òrgans de debat, es disputen un lloc en la direcció. Junts pel Sí assenyalava ahir, després de donar a conèixer la seva proposta, que, si bé encara no hi ha cap acord amb la CUP, sí que veurien bé els noms triats per Convergència i ERC.

Les crítiques de la resta de grups, però, són previsibles, ja que ahir ja van lamentar que JxSí es vulgui apoderar d'“una majoria absoluta que les urnes no li ha atorgat”, en paraules de la portaveu del PSC, Eva Granados. Tot i que els portaveus de cada grup s'han citat en una nova reunió, que tindrà lloc dijous al migdia, el diputat electe de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va ser un dels més contundents en la crítica. Va qualificar d'“inconcebible” el fet que la CUP pugui “regalar” la majoria absoluta a JxSí en un òrgan de direcció com la mesa del Parlament, que gestionarà tots els tràmits.

Els grups ja van dir ahir que només acceptaven que JxSí disposés de quatre càrrecs si la CUP accedia a exercir-ne un. En aquest sentit, el PSC va continuar ahir posant pressió sobre l'esquerra independentista i li va recordar que haurà de decidir si ocupa un lloc a la mesa del Parlament o el cedeix a JxSí. En aquest sentit, la portaveu del partit, Esther Niubó, defensa que JxSí no hauria de tenir majoria absoluta perquè es trenca la proporcionalitat desitjable, segons ella. El PSC reconeix als independentistes el dret de tenir la majoria a la mesa, però no a JxSí en solitari.

Si prospera l'oferta, les dues secretaries restants anirien a parar a mans del PSC, concretament al diputat electe David Pérez, i a un parlamentari de Catalunya Sí que es Pot.

Perilla la presència del PP en la mesa

La proposta en què treballen els grups deixaria fora de la mesa el PP. El fet que Junts pel Sí s'atorgui quatre seients en la mesa ve determinat per l'aplicació de la llei D'Hondt a l'hora de traduir els resultats electorals. És per aquesta raó que ahir els grups de l'oposició van reclamar que s'apliqués el sistema de la resta, com s'ha fet de manera majoritària en legislatures passades. Aquesta fórmula, però, deixaria Junts pel Sí amb un seient menys i permetria al PP tenir un lloc a la mesa.

El líder del PP a la cambra, Xavier García Albiol, va advertir ahir que, si queden sense representació a la mesa, ho consideraran el resultat d'un “cordó sanitari” dels altres partits contra el PP i adverteix que la decisió perjudicaria Catalunya perquè trencaria la pluralitat de l'òrgan. Albiol adverteix que el PP podria pagar amb la mateixa moneda el 20-D.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia