Política

Suport unànime de la Diputació de Girona a Mas, Ortega i Rigau pel 9-N

L'únic diputat que queda d'UDC assumeix provisionalment les tasques de Palau

Vila anuncia el concurs per als directius dels ens autònoms pel gener

La Diputació de Girona va aprovar ahir per unanimitat una moció de suport al president Mas, l'expresidenta Ortega i la consellera Rigau arran de la seva imputació per l'organització de la consulta del 9-N. El text, consensuat per tots els grups de la cambra –govern, ERC, el PSC, la CUP i IdS–, denuncia que el govern estatal fa un “ús partidista” dels tribunals i referma el compromís de la Diputació amb el dret a decidir.

El portaveu de l'equip de govern, Albert Piñeira (CDC), va ser l'encarregat d'exposar la moció i es va preguntar “des de quan s'han de judicialitzar els temes que són estrictament polítics”. El portaveu d'ERC, David Mascort, a més, va voler reivindicar la feina dels alcaldes, sobretot als municipis més petits, en l'organització del 9-N. Per la seva banda, el portaveu del PSC, Juli Fernández, va afirmar que “l'error del PP ha estat respondre a una qüestió merament política amb la justícia” i va advocar per “diàleg i votació”. Des de la CUP, Lluc Salellas va remarcar el que va significar el 9-N i va dir que ells sempre estaran a favor de qualsevol que defensi la independència. En aquest sentit, va demanar poder trobar “la mateixa solidaritat quan són altres persones les que són perseguides políticament per haver reclamat també drets democràtics i nacionals de Catalunya”.

Nou govern i càrrecs

Un dels aspectes que va sobrevolar el ple d'ahir va ser la futura remodelació del govern de la Diputació. Fa unes setmanes, CDC va anunciar que obria converses amb ERC per fer un govern a favor del procés. Paral·lelament, la vicepresidenta per Unió, Eva Palau, va anunciar la seva renúncia per motius professionals i s'ha sabut que dos dels altres tres diputats del govern d'Unió han deixat el partit i han passat a Demòcrates. Ahir, el ple va aprovar la renúncia de Palau i les seves tasques van ser assumides de manera provisional per l'únic diputat que queda d'UDC, Carles Álvarez, que ahir ja es va encarregar de presentar tots els punts de la Comissió de Territori i Sostenibilitat. Davant això, Salellas va preguntar al president, Pere Vila, “de qui és el govern de la Diputació: de CiU, de CDC, de CDC i Demòcrates?”. Vila va demanar calma –“la vida política té els seus tempos”– i va dir que d'aquí a unes setmanes, o com a molt un mes, se sabrà com queda configurat el nou govern.

D'altra banda, Salellas va preguntar quan s'obriria el concurs per a les places directives dels organismes autònoms; que Vila va situar “per a principis d'any” i va voler deixar clar que es faran amb la màxima transparència.

Cessió des del Dipsalut per finançar les escoles bressol

Un altre dels punts de l'ordre del dia que es van aprovar per unanimitat va ser la “cessió temporal” per part del Dipsalut de 2.662.625 euros del romanent líquid de tresoreria a favor de la Diputació, que es destinaran al finançament de les llars d'infants de titularitat municipal.

Tots els grups hi van votar a favor, però hi van voler fer consideracions. Lluc Salellas (CUP) va mostrar-se preocupat “perquè no deixa de ser un pedaç”. La “preocupació” de Consol Cantenys (PSC) va ser que “es continuen suplint obligacions de la Generalitat en un tema tan important” mentre que, en canvi, tant David Mascort (ERC) com Miquel Noguer (CDC) van qualificar-ho “d'exemple de l'asfíxia de l'Estat espanyol a les finances de la Generalitat”.

Pla d'ajut per als museus de 420.000 euros

El ple també va aprovar les bases que regulen les subvencions per fomentar els projectes culturals als museus de la demarcació. Aquesta línia d'ajuts, fruit d'un conveni entre la Diputació i la Generalitat, té una partida de 420.000 euros i arribarà a un total de 24 museus d'arreu de les vuit comarques gironines, que rebran entre 35.000 i 3.000 euros.

Unanimitat en una moció a favor de la banca ètica

El ple de la Diputació també va aprovar ahir per unanimitat una moció presentada per la CUP a favor de la banca ètica. El text va encaminat a incrementar el nombre de comptes de la Diputació en la banca ètica –ara només hi ha un consorci que en té un– i que s'incloguin criteris de responsabilitat social en els barems per a l'adjudicació d'inversions financeres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia