Política

Mas exhaureix el termini per constituir el Parlament per “l'alta complexitat” en les negociacions amb la CUP

El president de la Generalitat signa el decret de convocatòria i confirma el dilluns 26 per obrir la primera sessió de l'onzena legislatura

Artur Mas ha signat el decret de convocatòria per a la constitució del Parlament, que ha confirmat serà el pròxim dilluns 26 d'octubre. Després, el president ha comparegut en roda de premsa en què ha assegurat que “s'han exhaurit els terminis legals” fixat després del 27-S pel que fa a la constitució del Parlament per “l'alta complexitat de les negociacions entre els dos grups que poden tirar endavant la legislatura”, és a dir, entre Junts pel Sí i la CUP. Unes negociacions que ha assegurat encara no estan enllestides i que caldrà esperar “un dies” o potser “setmanes” perquè encara “no hi ha llum verd”.

Mas ha remarcat que arribar a un acord requereix “temps si es vol que acabi bé”. I per tant, cal que les negociacions per aconseguir una majoria absoluta al Parlament que permeti “tirar endavant el procés sobiranista” es facin sense pressa. “Es requereix temps i paciència”, ha insistit. “El resultat de les eleccions ens porta en aquest escenari en què tant JxS com la CUP són necessaris per tirar endavant el procés”, ha recordat..

Mas també ha recordat que un cop constituït el Parlament, entren de nou en vigor els terminis legals per escollir el president de la Generalitat. El primer dia que es votarà un candidat serà el pròxim 9 de novembre, quan farà un any de la celebració de la consulta. Aquest dia serà necessari una majoria absoluta en la votació per aprovar el candidat. A partir d'aquí, es podran fer les votacions que siguin necessàries per aconseguir aprovar el nomenament d'un candidat en majoria simple. Fins el 9-10 de gener, que és la data màxima possible. Si s'esgota aquest termini, es convocaran eleccions de forma automàtica.

“Però nosaltres intentarem evitar les eleccions perquè no és “l'escenari previst ni desitjat ni volgut ni previst”. “Es farà tot el possible per evitar la convocatòria automàtica de les eleccions”, ha insistit, tot reconeixent que no és un escenari “al 100% impossible” però no desitjable.

“Vull donar plena garantia que si els terminis es van exhaurint, la governació del país està garantida. El govern segueix funcionant”, ha assegurat.

Mas ha reiterat que és tant per la CUP com per Junts pel Sí arribar a un acord i renunciar a certes coses. Però també ha deixat clar que de moment no JxS no renuncia a la candidatura de Mas com a president, tot recordant la diferència de vots aconseguits entre uns i altres i recordant que aquesta va ser l'aposta de la candidatura durant tota la campanya.

Sobre les eleccions del 20 de desembre, Mas ha considerat que seria millor arribar a un acord molt abans. “Espero no haver d'arribar el 20-D i que es resolgui abans”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell