Política

ERC, la CUP i el Comú demanen una consulta sobre les Basses

Consideren que l'acord entre Ros i Postius només ajorna el projecte dels Barrufets i obre la porta a la seva privatització quan hi hagi un inversor

Hi veuen bé un servei de restaurant que dinamitzi l'espai

Divendres es va desencallar el projecte de recuperació de les Basses d'Alpicat in extremis. El PSC i CiU van acordar decantar-se per desvincular el futur d'aquesta gran zona verda del parc temàtic dedicat als Barrufets. Com que els trenta milions d'euros que calia invertir en aquesta proposta d'oci familiar no apareixien, es va decidir fer una posada a licitació per fases i per blocs. És a dir, s'aparca el parc temàtic i s'avança en el que generava més consens, com l'arranjament del parc urbà i de la zona esportiva i la construcció d'un càmping i un restaurant. D'aquesta manera, no hi ha un únic licitador del qual penja tota la resta. Però els grups d'ERC, la CUP i el Comú de Lleida creuen que aquesta estratègia l'únic que fa és ajornar el projecte del parc temàtic “fins que apareguin els inversors” i, per tant, queda oberta la porta “a la privatització de les Basses” que creuen que només podria fer-se si així s'acordés en una consulta popular sobre el futur d'aquest parc.

En una roda de premsa conjunta –al contrari que Ros i Postius, que van fer públic l'acord separadament– ahir van anunciar la presentació d'una moció en el ple vinent de la Paeria per tal que s'engegui un procés participatiu “si finalment es decideix tornar a prendre en consideració aquest o un altre projecte de parc temàtic”. Un acte de “radicalitat democràtica”, en paraules de Pau Juvillà, de la Crida-CUP, atès que tant en el procés participatiu endegat el 2006 com en l'audiència pública del 2013 “es va optar unànimement per mantenir les Basses com un espai públic i de lleure familiar”. “Convidem la Paeria que deixi d'omplir-se la boca de participació i comenci a practicar-la de debò”, va dir el regidor del Comú de Lleida Carlos González.

Pel que fa al president del grup d'Esquerra, Carles Vega, va definir la moció com “una vàlvula de seguretat” perquè, al seu parer, “amb l'ajornament del projecte del parc temàtic dels Barrufets continua el perill de privatització”.

Sí que es veu amb bons ulls que el parc pugui tenir un servei d'hostaleria i restauració “a fi que dinamitzi i destini a usos públics de caire educatiu, esportiu, lúdic, cultural o ambiental” els recursos que generin les taxes que pagarà a la Paeria.

També hi ha unanimitat a l'hora d'afirmar que cal arranjar les Basses com abans millor. “L'equip de govern hauria de posar-se a treballar per saber quina inversió cal fer”, va subratllar Vega. Per Juvillà, “és qüestió de voluntat política”. Des del Comú és lamenta “la manca de transparència del procés”. La consulta proposada hauria d'incloure dues opcions perquè la ciutadania expressés si vol un model públic o privat per a les Basses. A més, la consulta aniria acompanyada d'una campanya institucional informativa prèvia que ajudés a fomentar la participació.

El parc Francisco Pons, més conegut com a les Basses d'Alpicat, té una vintena d'hectàrees i es va inaugurar el 1958. Va ser una zona d'esbarjo molt popular fins al 2002, quan es va tancar i es va iniciar un imparable procés de degradació.

LA FRASE

Els lleidatans hem de tindre veu i acció en la vida política més enllà de votar cada quatre anys
ERC-CRIDA-COMÚ

LA XIFRA

13
anys
fa que estan tancades les Basses. inaugurades el 1958.El declivi va començar els anys noranta.

Postius diu que cal concretar

El cap de l'oposició i impulsor de la mesura de fragmentar el projecte d'arranjament de les Basses per tal de desencallar-lo, Toni Postius, no veu malament que es faci una consulta popular “sempre que es facin preguntes concretes sobre propostes en ferm”. Postius considera que “si al final arriben els inversors” i es reactiva el projecte de parc temàtic “no seria lògic preguntar si es vol que les Basses tingui usos públics o usos privats sense explicar quants milions d'euros s'invertirien i quants llocs de treballs es crearien”. El líder de CiU, tot i assegurar que “estudiarà amb deteniment” la moció d' ERC, la CUP i el Comú abans de decidir si el seu grup hi dóna suport, no veu clar com es pot gestionar un càmping o un restaurant “en règim de gestió directa”. Considera que aquestes activitats “lucratives” les haurien de dur a terme empreses externes, “no funcionaris”. Postius també es va mostrar partidari de recuperar el càmping que hi havia hagut històricament a les Basses “i que preveu el pla d'usos del parc”. Al seu parer, aquest punt queda una mica ambigu en el redactat de la moció, per la qual cosa no descarta incorporar una esmena respecte d'aquesta qüestió.

El cap de l'oposició va afegir-hi que, sigui com sigui, el futur de les Basses “ha de generar consens” més enllà de la majoria simple. “Amb catorze regidors a favor no n'hi ha prou, encara que sigui majoria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’exèrcit d’Israel encercla amb tancs l’est de Rafah

barcelona
Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona
Unió Europea

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona