Política

Rajoy referma que recorrerà la declaració independentista l'endemà que s'aprovi

El president espanyol adverteix que el seu executiu “no renunciarà a cap dels elements que preveu la llei” per fer front a l'independentisme

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha refermat aquest dimecres la posició de l'executiu espanyol de portar al Tribunal Constitucional la resolució independentista l'endemà que s'aprovi al Parlament de Catalunya. “L'única decisió que hem pres és recórrer la declaració perquè tenim constància que se celebrarà el ple”, ha manifestat en un fòrum organitzat pel diari El Mundo. Rajoy també ha assegurat que el seu govern “no renunciarà a cap dels elements que preveu la llei” per fer front a l'independentisme i ha advertit que l'Estat té prou mecanismes per actuar. “Fins ara no ha calgut emprar-los perquè no s'ha produït cap deslleialtat contra la llei per part d'una administració”

El president del Govern espanyol ha participat aquest dimecres en un fòrum organitzat pel diari El Mundo pel que passaran els líders de la major part de les formacions que concorreran a les eleccions espanyoles del pròxim 20 de desembre. Rajoy, que ha centrat bona part de la seva intervenció en Catalunya, ha assenyalat que no li tremolarà el pols alhora de fer servir qualsevol mecanismes que preveuen les lleis i la Constitució per aturar “la deslleialtat” que estan portant a terme les institucions catalanes.

Mariano Rajoy no s'ha mostrat partidari d'aplicar la suspensió de l'autonomia ni l'article 155 de la Carta Magna però ha assegurat que si s'ha d'arribar a aquest extrem s'arribarà perquè és un dels mecanismes que l'Estat té a la seva disposició. Malgrat tot, no ha volgut avançar-se als esdeveniments ni explicar quines seran les passes a seguir pel seu executiu. “L'única decisió que hem pres és recórrer la declaració perquè tenim constància que se celebrarà el ple”, ha afirmat. Això sí, ha volgut puntualitzar que abans d'actuar informarà les diferents formacions amb les que s'ha reunit durant els últims dies.

El president espanyol ha assegurat que aquestes trobades han estat positives ja que amb la majoria de partits menys amb Esquerra Unida i Podem coincideixen en els temes de fons. Ha lamentat que aquestes dues formacions estiguin a favor de la celebració d'un referèndum a Catalunya i d'eliminar “la sobirania nacional”. “Demano que es doni suport al consens”, ha subratllat davant un auditori en què hi havia el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i alguns dirigents del Partit Popular com els vicesecretaris, Pablo Casado i Andrea Levy.

Així mateix, ha defensat l'actuació del seu govern i la dels governs que l'han precedit assegurant que no han fet res que justifiqui “la deslleialtat ni el desafiament en què s'han instal·lat els dirigents de la Generalitat de Catalunya”. Segons el propi Rajoy, el Govern ha dedicat totes les seves forces “a desplegar iniciatives contràries a la convivència i a la Constitució” i “a crear un clima d'opinió basat en falsedats contra la història comuna”.

Nega haver assumit el control del FLA

El cap de l'executiu espanyol ha negat haver assumit el control del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), el mecanisme que el Govern espanyol ha posat a disposició dels diferents territoris, entre els quals Catalunya, per fer front als seus venciments de deute. “Jo no assumeixo el control de cap fons per a Catalunya. No és així”, ha assegurat Rajoy per aclarir que no té cap intenció d'obstaculitzar l'arribada dels diners d'aquest fons al País.

Sobre l'SMS a Bárcenas: “Com a éssers humans, cometem errors”

El fòrum organitzat pel diari El Mundo ha constat d'una intervenció inicial del president Govern espanyol, d'una conversa amb un directiu del rotatiu i d'una desena de preguntes dels ciutadans. Entre les inquietuds que li han traslladat aquests hi havia una referida al missatge que Mariano Rajoy va enviar a l'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas expressant-li el seu suport per la seva situació processal. “Com a éssers humans, cometem errors”, ha contestat el cap de l'executiu espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona