Política

Primer no, segona oportunitat

PREVIST

Mas perd la primera votació d'investidura i es compromet amb Baños a tornar-ho a intentar en la votació de demà

La CUP planteja Romeva com a alternativa però JxSí tanca files amb el líder de CDC, oberts a estudiar una fórmula de consens

L'ANC explora mesures per empènyer l'acord

“Tornaré dijous i tornarem a parlar-ne, espero que no sigui el vuelva usted mañana”. Artur Mas es va agafar ahir al pany de la porta que va deixar oberta la CUP abans que els seus deu diputats responguessin, un per un i en veu alta, un “no” a la investidura del candidat de Junts pel Sí. Mas necessitava una majoria absoluta políticament inviable, i la primera votació va acabar amb el resultat esperat: 62 vots a favor i 73 en contra. El que va començar com una broma en l'estira-i-arronsa de Mas i Antonio Baños, es va acabar transformant en una possibilitat momentània, després aparcada, per intentar desllorigar l'acord.

L'assemblea dels 72

Mas va plantejar celebrar una reunió dels 72 diputats independentistes perquè siguin ells qui votin el president, convençut que hi ha “marge” per a l'acord. Els somriures de la bancada de la CUP es van convertir en una resposta afirmativa de Baños des del faristol, que va exigir que la votació fos secreta, insinuant l'existència de divergències internes al grup dels 62. Després del debat, es van intensificar les converses i algunes fonts veien viable, fins i tot, que la reunió es pogués celebrar passada la segona votació. Altres veus reduïen la proposta a una simple anècdota. Entre ells, Oriol Junqueras. Ho va fer en sortir d'una trobada que va mantenir amb Mas, Josep Rull i Raül Romeva per coordinar l'estratègia de negociació amb la CUP un cop acabat el debat parlamentari.

Moviments de pressió

Dins de l'ANC es planteja la possibilitat d'organitzar una mobilització diumenge en cas que no hi hagi investidura aquesta setmana. L'Assemblea reuneix avui el secretariat de forma extraordinària per estudiar quines mesures de pressió poden emprendre per empènyer l'acord demà mateix i, en cas que no sigui així, traslladar-les al cap de setmana, segons fonts de l'ANC.

Al marge dels moviments de la societat civil, la segona oportunitat per a la investidura és demà. Aquest cop, per majoria simple. El president de la Generalitat en funcions necessita que dos diputats de la CUP votin a favor i la resta s'abstingui. Si això no passa, hi ha marge temporal fins al 10 de gener. Però el marge polític i real és menor.

Ni JxSí ni la CUP volen arribar a l'extrem de principis d'any, un impasse de dos mesos que allargaria la incertesa sobre la viabilitat d'articular políticament el procés a Catalunya quan Madrid ja ha greixat la maquinària jurídica i política per placar qualsevol acte de desobediència que gosi encetar el Parlament. L'aval d'ahir del Consell d'Estat al recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol contra la declaració d'inici de creació de l'estat català era un pas més. Diverses fonts de CDC insistien en la necessitat de resoldre demà mateix la investidura de Mas o, en cas contrari, admetre properament la impossibilitat d'arribar a un acord i, per tant, obrir-se a l'escenari de les eleccions al març. La CUP ha fixat públicament els comicis espanyols com a data màxima per tancar un pacte amb JxSí. Junqueras va advocar per trobar “fórmules que siguin del màxim consens possible” que desencallin un acord les pròximes hores.

L'acció de la CUP

“Tothom és necessari però ningú és imprescindible”, va avisar Baños a Mas. L'advertència arribava al final d'un dia en què els de la CUP es van llevar amb el propòsit de desplegar una acció coordinada: llançar a les ones modulades de RAC1 i Catalunya Ràdio la proposta de Raül Romeva com a president alternatiu a Mas. Per JxSí, el plantejament que van formalitzar Albert Botran i Benet Salellas no va ser cap sorpresa. El que va ser cap de cartell de la coalició independentista el 27-S va prioritzar d'entrada la necessitat de tancar acord més enllà del nom, però es va acabar autodescartant després en una piulada a Twitter: “Cap canvi. No sóc candidat.”

“Ara sembla que està disposat a acceptar una presidència disminuïda i amb una data de caducitat molt, molt, breu”, li va retreure el president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta. Era l'endemà que el líder convergent pronunciés un discurs d'investidura de marcat social, incorporant bona part dels punts de l'annex aprovat en la declaració en un clar gest als cupaires. Mas, tanmateix, va advertir que no està disposat a ser president a “qualsevol preu”. “Hi ha línies que si sóc president no traspassaré”, va remarcar al socialista.

No hi ha precedents al Parlament. Cap altre candidat a la presidència de la Generalitat ha estat tombat abans en la segona votació. El president de JxSí, Jordi Turull, va verbalitzar que el manteniment del nom del líder de CDC com a futur president és la línia vermella que en les files convergents s'ha fixat com a intraspassable. “No ens passa pel cap oferir el cap polític del president Mas”, va sentenciar Turull, referint-se a la reclamada renúncia. El candidat a la presidència va insistir que “l'objectiu no és construir un estat, és que la gent visqui millor”, i que l'aposta és aconseguir-ho amb els “instruments” de la independència.

Mentre no es constitueix el nou govern a falta de president, l'executiu en funcions es va reunir excepcionalment a la cambra abans de començar el ple. El conseller de la presidència, Francesc Homs, serà cessat la setmana vinent per afrontar la campanya del 20-D com a candidat, segons fonts del consell executiu. La situació d'interinatge es pot allargar si hi ha eleccions al març, i l'opció que CDC i ERC repeteixin plegades es descarta. “JxSí es va fer per un moment excepcional que difícilment es repetirà”, va admetre Mas.

Durant el debat, l'oposició va convidar-lo a desistir. També per l'ombra de corrupció. Mas va vincular al procés els “problemes” de CDC “amb la fiscalia”: va acusar l'Estat de destinar fonts reservats per “pagar confidents” i de fer servir la informació “des del poder polític”.

Hi ha marge per entendre'ns. [...] No som 72 per tot però sí per tirar endavant el projecte sobiranista
Artur Mas
PRESIDENT EN FUNCIONS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia