Política

La CUP vota una altra vegada ‘no' a Mas tot i que veu “a tocar” l'acord

El president del grup parlamentari de la CUP valora positivament “l'últim moviment” del president per arribar a un acord

El Parlament ha rebutjat en segona votació la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat.

La candidatura del cap de govern en funcions ha rebut 73 vots en contra i només ha recollit el suport dels 62 diputats de Junts pel Sí (JxSí), exactament el mateix resultat que Mas va obtenir dimarts passat.

La CUP no s'ha mogut de la seva oposició al nomenament del líder de CDC tot i la darrera oferta de presidència coral que els hi ha fet arribar Mas. Tal com ha avançat durant el debat previ el president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, els 10 diputats de l'esquerra anticapitalista han votat tornat a votar en contra amb un “no tranquil” en la segona votació d'aquest dijous, fet que impedirà de nou investir Artur Mas com a president català.

Això no obstant, Baños ha valorat positivament l'últim “moviment” de Junts pel Sí i ha apuntat que apropa l'acord. “El tenim a tocar”, ha assegurat des de la tribuna d'oradors del Parlament, després que Mas hagi ofert a sotmetre's a una qüestió de confiança al setembre perquè la cambra catalana, amb els vots de la CUP, pugui rellevar-lo si considera que no ha complert les seves promeses.

És la primera vegada a la història recent catalana que el candidat a la presidència del govern no aconsegueix la majoria dels vots en segona votació.

S'obre ara un període inèdit amb un president i un govern en funcions i un Parlament amb els grups constituïts, però sense comissions legislatives ni capacitat de debatre i aprovar lleis.

Si el 10 de gener no hi ha president investit, el president en funcions convocarà noves eleccions.

Durant aquests dos mesos, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, tindrà la responsabilitat de proposar un o diversos candidats a la presidència de la Generalitat. En les properes setmanes iniciarà una roda de consultes amb els grups parlamentaris per determinar si hi ha algun candidat que tingui opcions de ser investit.

Fins que no hi hagi un president electe i un nou govern, l'activitat de la cambra quedarà reduïda a les reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus i a possibles declaracions o propostes de resolució –sense nivell de llei– que els grups acordin elevar al Ple del Parlament, que podrà ser convocat per la presidenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona