Política

La resta de grups retreuen que Mas supera línies vermelles

Ciutadans, el PSC i el PP insten JxSí a acatar el TC i a no dependre de la voluntat de la CUP

Sí que es Pot marca distància amb la resta de l'oposició i admet que algunes lleis s'han de poder desobeir

La proposta de govern que va llançar Artur Mas ahir no va convèncer –tampoc ho esperava ningú– cap dels grups de l'oposició. Les quatre formacions –la CUP a banda– van prendre-se-la amb un cert desdeny. En aquesta espiral de retrets, les acusacions i les crítiques contra l'encara president en funcions no es van estalviar. Sobretot perquè la sessió tenia lloc l'endemà que el Tribunal Constitucional (TC) hagi suspès la declaració independentista de dilluns i, per això, la gran majoria de les intervencions anaven dirigides a qüestionar si es compliran o no els preceptes de l'alt tribunal espanyol. Tots en la línia del que les direccions dels partits a Madrid ja han expressat per activa i per passiva.

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas (C's), va ser de les que va fer un discurs més dur, acusant la candidatura de Mas d'irresponsable, de posar en perill la cambra, el funcionariat i l'autogovern de Catalunya. A parer seu, s'està bloquejant institucionalment el Parlament i superant totes les línies vermelles de la democràcia. Uns arguments que no distaven dels que va esgrimir el president parlamentari del PP, Xavier García Albiol, que insistia a carregar contra la CUP, com ja ho havia fet en les sessions prèvies. Per Albiol, el pacte que ofereix Mas devalua la figura de la presidència de la Generalitat i la buida de contingut. Va insistir, altre cop, que no tanqui la porta per entendre's que li han obert C's i el PSC, un partit, aquest últim, que també va insistir que no es pot emprendre el camí cap a la independència amb menys d'un 50% de vots que ho avalin. El seu portaveu, Miquel Iceta, va acusar Junts pel Sí de fonamentar el rupturisme sense que hi hagi un mínim de garanties d'estabilitat. Les crítiques sobre que s'està intentant promoure un govern que no representa tots els catalans sinó només una part van ser unànimes en totes tres formacions. Evidentment, ni el PSC ni Ciutadans o el PP van canviar el sentit de vot anunciat i van mantenir la negativa a fer Mas president. “Vostè pretén fer una república bananera. Déu n'hi do com ha embolicat la troca per ser president!”, li va etzibar Arrimadas.

Rabell es distancia

Però la unitat de l'oposició no va ser total. Catalunya Sí que es Pot va marcar distàncies amb la resta. La negativa es va mantenir, però el grup de Lluís Rabell s'allunyava en el seu discurs de l'anomenat bloc unionista i que li va generar moltes crítiques durant el ple de la declaració independentista. Per ell, la decisió del TC era previsible però també és problemàtica, perquè demostra que per la via del xoc institucional “no es resoldrà res”. En la seva opinió, està clar que la majoria de la població clama per trobar una sortida democràtica, i va reiterar –altre cop– que la via de la consulta no està esgotada. “Si no hi ha un govern de la desconnexió és perquè, en el fons, no hi ha una majoria social per a la desconnexió”, va declarar. Amb la postura de Mas s'està fent la campanya del PP i C'S a les estatals, va assegurar, i va recordar que les lleis són per complir-les. Tot i que algunes s'han de desobeir perquè, va dir, “la desobediència porta els seus fruits i és mare de la democràcia”. Tot i això, Sí que es Pot va demanar a la mesa que encarregui un informe sobre els efectes jurídics de la suspensió del TC.

LES FRASES

La cosa es mou però no dóna resposta a la nostra voluntat d'eixamplar la majoria
Antonio Baños
president parlamentari de la cup
Tot té un límit a la vida. La presidència no és una rifa, i això no s'ho mereix ningú
Miquel Iceta
president parlamentari del psc
No entregui Catalunya a la CUP perquè no li ho perdonarà ningú, ni tan sols els seus
Inés Arrimadas
presidenta parlamentària de C'S
La proposta obre les portes a cercar l'estabilitat suficient per tirar endavant el mandat
Marta Rovira
Portaveu de junts pel sí
Vostè devalua i humilia la presidència de la Generalitat. En regateja el valor i en buida el contingut
Xavier García Albiol
president parlamentari del pp
És segur que l'únic lloc on no portarà aquest full de ruta seu és cap a la república catalana
Lluís Rabell
president parlamentari de CSQP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xavier Vinyoles
Alcalde de Bescanó (ERC)

“Treballem en una xarxa de calor per a edificis públics i privats”

Bescanó

Del cel a l’infern de  Ciutadans

Banyoles
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont tot equiparant-lo a Feijóo i albira un tripartit

madrid
Afganistan

Maten tres turistes catalans en un atac a Bamian

Barcelona
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona