Política

Les autoritats mantenen l'alerta màxima a Brussel·les

El metro i els centres comercials continuaran tancats durant tot el dia i tampoc obriran les escoles ni les universitats

Operacions policials pels voltants de la Grand Place i a la regió de Charleroi

La regió de Brussel·les continua avui en estat d'alerta màxima (nivell 4 en una escala de 4) per les amenaces “serioses i imminents” d'atemptats a la capital belga. En conseqüència, continuaran tancades les estacions de metro i també els centres comercials. Tampoc obriran les escoles ni les universitats. Així ho va anunciar ahir en roda de premsa el primer ministre belga, Charles Michel, al·legant una “situació excepcional”. El cap del govern federal va reiterar els motius que han dut les autoritats a mantenir la vigilància extrema: “El que temem són atacs semblants als de París, amb diversos individus actuant simultàniament en diversos llocs molt freqüentats.” La decisió de mantenir el nivell màxim d'alerta per tota l'àrea metropolitana brussel·lesa –la resta del país queda en nivell 3 (amenaça “possible i versemblant”)– la va prendre el govern després d'una jornada d'avaluació del Consell de Seguretat Nacional. Aquesta tarda es farà una nova avaluació de la situació de seguretat. Ahir al vespre, es van realitzar diverses operacions policials, especialment al centre de Brussel·les, pels voltants de la Grand-Place, i també a la regió de Charleroi, segons els mitjans locals. Després d'un dissabte fantasmagòric, en què soldats i policies es van desplegar massivament per una capital belga gairebé deserta, i en què es va suspendre l'activitat pública –visites turístiques, partits de futbol, concerts, etc.–, una certa normalitat es va reprendre ahir al migdia. Els comerços del centre de Brussel·les van tornar a aixecar persianes i les típiques botigues de xocolates eren obertes. També els restaurants, tot i que amb una baixada considerable de clients. En canvi, no van obrir les parades del Mercat de Midi, el més gran de Bèlgica, ni el tradicional Mercat de les Puces de les Marolles, on els pocs visitants es fotografiaven al costat d'un vehicle armat de l'exèrcit.

Conversa per Skype

D'altra banda, el diari belga La Dernière Heure publicava ahir que Salah Abdeslam, amb una ordre de crida i cerca internacional per la seva presumpta implicació en els atacs de París, hauria contactat la setmana passada amb uns amics a través de Skype. En aquesta conversa, segons el diari, Abdeslam hauria explicat als seus interlocutors que continua a Brussel·les i els hauria demanat ajuda per viatjar a Síria i per fer arribar un missatge a la família.

El fugitiu també hauria confessat la por a la reacció dels representants locals d'Estat Islàmic, que podrien estar molestos pel fet que, a diferència de la resta de membres del comando, Abdeslam no s'immolés en els atacs de París fent detonar els explosius que duia .

LES XIFRES

1,2
milions
de persones viuen a Brussel·les, una ciutat on tenen la seu institucions com ara la Unió Europea i l'OTAN.
4
és el nivell d'alerta
(en una escala de 4) decretat també per avui a Brussel·les. A la resta del país, el nivell és 3.
2
gihadistes
dels set que es van immolar en els atemptats de París vivien a Bèlgica. També el que va fugir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES