Política

Ofensiva de Cameron perquè Londres bombardegi Síria

El primer ministre britànic portarà dijous al Parlament l'extensió dels atacs aeris contra Estat Islàmic en territori sirià

França i el Regne Unit mostren a París unitat contra l'amenaça gihadista després dels atemptats

El primer ministre britànic, David Cameron, va començar ahir a París una setmana clau per dilucidar si el Regne Unit s'unirà al grup de països que bombardegen posicions d'Estat Islàmic a Síria. Cameron n'és fermament par-tidari, com va tornar a deixar clar ahir després d'una reunió bilateral amb el president francès, François Hollande.

“Dono suport fermament a l'acció tirada endavant per Hollande per lluitar contra Estat Islàmic, i estic convençut que el Regne Unit ha de fer el mateix”, va explicar des del Palau de l'Elisi. No és la primera vegada que el primer ministre britànic intenta involucrar militarment el país en la lluita internacional contra Estat Islàmic en territori sirià, però fins ara no ha trobat els suports necessaris al Parlament britànic.

Una aprovació legislativa que, en canvi, no necessita el president francès, gràcies als poders que la Constitució atorga a la branca executiva de l'Estat. Per a Cameron, però, la situació és una altra, com ja es va fer palès el 2013. Aleshores, els diputats van votar no intervenir militarment a Síria, tot i que en aquell moment el plantejament no era contra Estat Islàmic, sinó contra les forces del règim del dictador Baixar al-Assad. Malgrat l'atenuant, va ser una sonada derrota per a Cameron, que no vol tornar a sotmetre la qüestió a votació sense estar segur que guanyarà. En aquest sentit, el premier confia que el context actual faci canviar de parer els parlamentaris britànics. Sobretot pels atacs de París, encara recents en la memòria, però també per la situació d'emergència que es viu en diversos països europeus i per la resolució unànime del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que insta a engegar una lluita internacional contra el grup gihadista.

“Al llarg d'aquesta setmana, presentaré al Parlament la nostra estratègia per combatre Estat Islàmic”, va anunciar ahir a París. Dijous serà el dia que la Cambra dels Comuns rebrà el pla ordit des del 10 de Downing Street, i s'espera que les deliberacions s'allarguin com a màxim una setmana. El pla de Cameron és poder estar llançant atacs aeris sobre Síria abans que acabi l'any.

Per a Hollande, la reunió amb Cameron va encetar una setmana d'activitat diplomàtica frenètica, amb vista a sumar esforços i recursos en una coalició internacional única que faci front a Estat Islàmic a Síria. Des de fa una setmana, el president francès s'esforça a mobilitzar la comunitat internacional a la recerca d'aliats en aquesta operació, per a la qual té la intenció d'obtenir el suport tant dels països ja presents en la coalició occidental, liderada pels Estats Units, com de Rússia, que lidera actualment els bombardejos sobre posicions gihadistes a Síria i amb la qual va coordinar atacs aeris la setmana passada per primer cop.

La reunió amb Cameron va servir per arribar a un acord per intensificar l'intercanvi de dades dels serveis d'intel·ligència entre els dos països, les úniques potències militars i nuclears europees.

François Hollande visitarà avui Washington per entrevistar-se amb el president nord-americà, Barack Obama, que, com Hollande, ha elevat el to aquests últims dies i ha insistit en la necessitat de “destruir” EI. A la visita a
la capital americana, la seguirà un sopar de feina demà a París amb la cancellera Angela Merkel i un altre viatge diplomàtic dijous, en aquest cas a Moscou, on insistirà al president Vladímir Putin en la importància de trobar una estratègia coordinada comuna.

LES FRASES

Dono suport fermament a l'acció de François Hollande per lluitar contra Estat Islàmic
David Cameron
Primer ministre britànic
Colpejarem els gihadistes tan fort com puguem
François Hollande
President francès

Un cinturó amb explosius com el dels atacs

Un cinturó amb explosius, semblant als que van utilitzar els gihadistes que van perpetrar els atemptats de París el 13 de novembre passat, va ser trobat ahir en una paperera a la ciutat de Montrouge, situada al sud de París. Les forces de l'ordre van acordonar la zona i les policies judicial i científica van inspeccionar si el cinturó suposava cap perill després de comprovar que duia la càrrega repartida entre la part de l'esquena i el ventre.

La ciutat de Montrouge és un dels escenaris de la investigació dels atemptats de París perquè el mòbil de Salah Abdeslam, l'home més buscat per la seva implicació en el bany de sang a la capital francesa, va ser localitzat allà la nit del dia 13. Abdeslam va ser recollit al barri de Barbès, al nord de París, per dos desconeguts que, ja de matinada, el van portar fins a Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona