Política

JAUME MOYA

EN COMÚ PODEM

Activista del territori i home de consens

El cap de llista d'En Comú Podem a Lleida n'és partidari i assegura que els grups vinculats a Podem treballaran pel referèndum al Congrés

Prové dels moviments socials, culturals i ambientals de la Segarra

Sóc partidari de la independència però la vull fer bé, amb un referèndum i amb garanties
El règim del 78 està esgotat i és el moment de fer una ruptura, o anirem cap a una regressió
Vinc dels moviments socials, i en la lluita contra el ‘fracking' ICV i també la CUP no van defraudar

Jaume Moya ha triat el poble de Florejacs, a la Segarra, per a la fotografia de la trobada amb El Punt Avui. Florejacs és, de fet, el poble que Jaume Moya va escollir ara fa tretze anys per comprar-hi una casa vella i rehabilitar-la i escapar de l'Eixample barceloní, on vivia i treballava com a procurador en una consultoria jurídica. L'any 2008 va fer el salt definitiu, va deixar la consultoria i es va traslladar a Florejacs per viure-hi i integrar-se plenament en la vida segarrenca: en poc temps participava en la fundació del Fòrum l'Espitllera, des d'on es fomenta el patrimoni cultural, històric i natural de la Segarra; va escriure el llibre Els castells de la Segarra, formava part com a patró de la Fundació Jordi Cases i Llebot, dedicada a inventariar el patrimoni cultural, era a les taules del Multireferèndum (de fet, va resultar imputat per la justícia per aquest fet) i coordinava l'Assemblea Nacional Catalana (ACN) a la Segarra.

Una estelada de l'ANC, de fet, presideix l'entrada de casa seva.

“Tant des d'ICV com Podem com la resta de grups que formem la candidatura En Comú Podem tenen clar que Catalunya és un subjecte polític sobirà i té dret a la seva autodeterminació”, explica Moya, que argumenta que no és cap contradicció que un partidari de la independència encapçali la candidatura dels socis catalans de Pablo Iglesias. “Som autodeterministes, i el que cal és propiciar que els catalans puguem votar en un referèndum sobre la independència.” Ell la vol, “però no a qualsevol preu”, i per això es mostra molt crític amb el procés sobiranista tal com l'han portat Convergència i Esquerra, i aplaudeix la decisió de la CUP de no haver investit, fins ara, Artur Mas com a president. “És un engany dir que primer la independència i després ja es veurà; des d'un punt de vista d'esquerres no és compatible aquesta revolta amb el fet qua al capdavant hi hagi els representants de les polítiques de retallades socials i el caciquisme territorial”, afirma.

No milita en cap partit, però sí en diversos moviments socials. El que l'ha portat a la participació política va ser la plataforma contra el fracking a la Segarra i les comarques de Ponent. Va recórrer el territori amb assemblees i buscant complicitats polítiques i aquí és on va topar amb ICV, que va portar al Parlament les reivindicacions del moviment. En el moment de buscar cap de llista, ICV, Podem i els moviments Comú de Lleida i de Tàrrega van veure en l'independent Moya el perfil de consens on podien confluir. “M'ha vingut tot molt de nou, quan se'm va oferir vaig entendre que era una mena de desllorigador per tal que hi pogués haver una confluència d'esquerres”, explica. Dels altres candidats lleidatans, diu que és amb Xavier Eritja (ERC) amb qui troba més punts en comú. “Ja hem parlat de compartir pis a Madrid”, bromeja.

Guia turístic

Alt, mirada intensa, mocador envoltant-hi el coll i una manera de parlar temperada però que s'encén en dos moments de la conversa: quan se li pregunta pel gir de CDC cap a la independència (“no me'ls crec i estar imputat no és cap mèrit, jo també ho estic”) i sobre el paisatge segarrenc. Després de set anys de viure-hi, ja ha visitat més de noranta castells, ha escrit sobre ells i fa de guia voluntari. En la conversa queda a l'aire si ho continuarà fent si és escollit diputat. Per la passió amb què en parla, la resposta sembla evident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona