Política

País Basc

El PNB guanya en escons però Podem, en vots

Relleu nacionalista a Euskadi en el primer lloc

La UPN aguanta el cop a Navarra, on el partit morat acaba segon

Podem va fer tremolar ahir els fonaments de la política al País Basc sense acabar de fer aterrar del tot la casa. El Partit Nacionalista Basc (PNB) va resistir i va acabar imposant-se en escons, 6, rellevant Bildu en el primer lloc que aquesta formació havia aconseguit en les eleccions del 2011. Podem va acabar en la segona posició en escons, 5, però va imposar-se en el percentatge de vots amb 15.000 sufragis més que el PNB.

La batalla d'Euskadi es va decantar a la demarcació de Biscaia, on el PNB va aconseguir imposar-se en vots i escons aguantant la tirada de Podem, que va quedar en segona posició. En aquesta demarcació el Partit Socialista d'Euskadi (PSE-PSOE) va aconseguir el tercer lloc resistint amb un diputat. És evident que Podem va arrambar amb els vots dels socialistes però no ho va fer amb suficient contundència per acabar de fer saltar la sorpresa al País Basc.

A Navarra, Podem va irrompre també amb força empatant a dos escons amb Unitat del Poble Navarrès, que va guanyar en vots. A Navarra Podem va escombrar els partits nacionalistes, ja que tant Bildu com Geroa Bai van perdre l'escó que havien guanyat fa quatre anys. El cinquè diputat en joc ahir en aquesta comunitat se'l va adjudicar el PSOE.

Els grans resultats de la formació morada a Euskadi es veuen encara amb més claredat si s'observa els que havia obtingut fins ara. En les europees del 2014, la força que lidera Pablo Iglesias va aconseguir el 7% dels vots dels bascos, i el percentatge va augmentar fins al 14% en les eleccions forals celebrades al maig. Ahir va fregar el 26% dels vots rebuts.

Patacada de Bildu

Al País Basc, després del PNB i Podem, el PSE-PSOE va quedar en tercer lloc, amb 3 escons, i una pèrdua important de vots. El quart lloc, se'l va adjudicar Bildu, la gran perdedora ahir, amb 2 diputats. Fa quatre anys amb la fórmula d'Amaiur no només va guanyar, sinó que va obtenir 6 diputats. L'últim partit amb representació és el PP amb 2 diputats, un
menys que el 2011 i una sagnia important de vots.

Pel que fa a Ciutadans, els seus resultats a Euskadi i Navarra van ser insignificants.

A les eleccions al Senat, al País Basc el PNB va guanyar amb 6 senadors, seguit de Podem amb 4, Bildu 1 i el PP també en va obtenir 1. A Navarra els quatre senadors en joc se'ls van repartir 3 la UPN i 1 la candidatura Cambio.

LA XIFRA

4
diputats
va perdre ahir Bildu, que fa quatre anys havia estat la gran guanyadora dels comicis a Euskadi com a Amaiur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona