Política

En Comú fa bona la remuntada i guanya a Catalunya

Aconsegueix 12 diputats i obté representació a totes les demarcacions catalanes

Domènech manté que la victòria demostra el consens majoritari sobre el dret a decidir

La candidatura està en condicions de tenir grup propi

Remuntada. Era una de les paraules més sentides en el final de campanya d'En Comú Podem. I el que fa uns dies era una sensació de la llista encapçalada per Xavier Domènech, ahir es va convertir en una constatació folgada. La candidatura era la més votada al conjunt de Catalunya i obtenia representació a totes les demarcacions. En Comú partia dels 3 diputats que havia aconseguit el 2011 ICV-EUiA, ara integrada a la coalició. El nombre de diputats es multiplicava per quatre i els de Domènech aporten fins a 12 representants a les files dels de Pablo Iglesias al Congrés. S'emportaven pràcticament un de cada quatre vots emesos a Catalunya, amb un percentatge que s'acostava al 25%, i gairebé 900.00 suports. “Quan vam començar ens deien que seríem la cinquena força i nosaltres que guanyaríem. Ho hem fet i tots els altres estan per sota nostre”, va dir amb orgull el cap de llista.

Totes aquestes dades signifiquen que els catalans podrien constituir grup propi a la cambra espanyola. La normativa estableix el mínim en els 15 diputats per a poder-ho fer, però si no s'hi arriba i es compleixen dues condicions, el grup es pot materialitzar: s'ha de superar el 15% dels vots a totes les demarcacions on es presenta i tenir almenys 5 escons. En el cas d'En Comú Podem aquests condicionants es compleixen, i per tant, tindrà el grup parlamentari català més gran.

A banda de la significació que suposa l'esclat de Podem en el Congrés, pels de Xavier Domènech, els resultats donen un missatge clar a la situació política de Catalunya: el dret a decidir, que té el suport del 80% de la població, és el que la societat demanda tot i que formacions nítidament independentistes com la CUP, ERC o DL insisteixin que el referèndum és impossible. En aquest sentit, va reiterar que el dret a decidir té una majoria social que s'ha de convertir en una majoria política a Catalunya. “Gairebé 7 milions de persones han votat a Espanya a favor que els catalans decideixin”, va afirmar Domènech. Perquè la promesa d'una consulta vinculant a Catalunya ha estat una de les principals bases de la campanya.

Un altre missatge clar de la nit electoral va ser que el bipartidisme ha mort i les formacions tradicionals tenen els dies comptats. Baixada del PSOE i del PP a Espanya però una situació calcada a Catalunya, on DL va de baixada i UDC queda fora de l'hemicicle. “El partit dels bancs, el de l'Ibex35 ha begut oli, i l'ha begut gràcies a vosaltres”, va dir atacant C'S. Va reconèixer que la gestió dels resultats serà difícil però que tot i així s'obre un procés constituent. El dret a decidir i les cobertures socials seran els principals fronts d'actuació, va avançar.

LES FRASES

Orgull de la gent de baix, orgull d'haver guanyat a Catalunya i orgull de millorar els resultats del maig
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
La pantalla del dret a decidir torna a estar on per tanta gent que deia que no es podia!
Dolors Camats
coordinadora nacional d'ICV
Sempre hem dit que quan hi ha una onada de votants a Catalunya és sinònim de canvi a tot Espanya
Josep Vendrell
número 3 de la llista


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona