Política

Mas destaca l'oportunitat que poden obrir els resultats

Democràcia i Llibertat obté vuit diputats, per sota de les expectatives, però valora la centralitat de l'independentisme i el dret a decidir

Els convergents igualen el pitjor resultat del 1979

Eren les primeres eleccions espanyoles en què CDC concorria sense Unió. De fet, ho feia amb una nova sigla (Democràcia i Llibertat), que incloïa els convergents, els democratacristians escindits del partit de Duran i Lleida i Reagrupament. Per tot plegat, la previsió positiva de DL era aconseguir 10 diputats. Fa quatre anys, CiU en va aconseguir 16 –el millor resultat des del 2000–, per bé que era un resultat que venia a rebuf del rebuig al govern del tripartit a la Generalitat. Ahir, la nit a la seu on DL seguia la nit electoral, al Museu Marítim de Barcelona, va començar sacsejada a causa del sondeig de TV3, que li atorgava entre 6 i 7 diputats. Aquest hauria estat el pitjor resultat dels convergents en unes eleccions estatals, ja que
el nombre més baix de diputats el va obtenir en les primeres eleccions,
el 1979, amb 8 diputats.
El segon pitjor resultat va ser en els anys 2004 i 2008, quan CiU va obtenir 10 diputats.

Passat l'ensurt del sondeig de TV3, DL tenia en el punt de mira obtenir entre 8 i 9 diputats. Obtenir-ne 9 voldria dir que empataven a diputats amb ERC. Finalment, DL va quedar situada com a quarta força a Catalunya. DL va obtenir 8 diputats i poc més de mig milió de vots (amb el 97,95% escrutat, 556.773 vots: el segon pitjor resultat en unes estatals), que vol dir la meitat respecte als que va obtenir el 2011, quan va guanyar 1.1014.263 vots.

Com s'ha d'entendre aquest resultat? Per DL, s'obre una nova porta i noves oportunitats per al sobiranisme. El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, va obrir la porta a jugar amb suports polítics per fer avançar l'independentisme. El candidat, Francesc Homs, va fer un balanç “raonablement positiu d'aquesta jornada”. També va destacar que “les polítiques més agressives contra Catalunya han passat factura”, amb relació als resultats que havien obtingut el PP i C's. “La línia d'anar en contra de Catalunya per guanyar vots s'ha acabat”, va dir Homs. En un sentit similar, Mas va reblar:
“Es genera un mapa polític d'altíssima complexitat; l'hem d'entendre com una oportunitat.” El líder convergent va assegurar que estarien “expectants per veure quins passos fa la política espanyola” i va adreçar una salutació cordial als que els donaven “per morts i enterrats”.

Mas va considerar que el dret a decidir “surt clarament reforçat”. Abans, Homs havia remarcat el “bon resultat de l'independentisme”, sumant els diputats de DL i els 9 d'ERC. “Prenem la paraula d'En Comú Podem en el sentit que no investiran ningú que no defensi un referèndum a Catalunya”, va advertir Mas. I, per si no s'entenia prou, va reiterar: “Ens hi agafem i els instem a no fer ni un pas enrere.” Al mateix temps, el president de la Generalitat en funcions va llegir aquests resultats com un aval perquè “el mapa polític català” pugui “continuar el seu curs”.

LES FRASES

Es genera un mapa polític complex. L'hem d'entendre com una oportunitat
Artur Mas
president de la generalitat en funcions
Estarem a l'expectativa per veure quins moviments fan els que tenen responsabilitat de fer moviments
L'estratègia d'anar en contra de Catalunya per guanyar vots s'ha acabat
Francesc Homs
diputat electe de democràcia i llibertat al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona
societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

barcelona