Política

CDC nega un canvi d'estratègia i es manté “expectant” sobre una proposta de referèndum de l'Estat

Homs evita posicionar-se sobre una hipotètica investidura de Pedro Sánchez perquè ell mateix ha deixat deixa la iniciativa a Rajoy

El candidat de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, ha negat aquest dilluns un canvi d'estratègia de CDC després dels resultats del 20-D. Sobre el compromís de Pablo Iglesias amb el referèndum, Homs ha recordat que tant el programa de DL com també el d'ERC i el de Junts pel Sí el passat 27-S parla d'estar “expectants” respecte a una oferta de l'Estat, però alhora també ha mostrat el seu “escepticisme”. Les possibilitats, ha reconegut en roda de premsa després de l'executiva, són “certament baixes”. En preguntar-li per una hipotètica investidura de Pedro Sánchez, Homs no ha volgut posicionar-se perquè ell mateix ha deixat la iniciativa a Mariano Rajoy.

L'exconseller de la Presidència ha indicat que els resultats del 20D al conjunt d'Espanya obren “finestres interessants” que a DiL estan “disposats a aprofitar”, encara que ha recalcat que la coalició està “subordinada al mandat del poble del Catalunya del passat 27S”, quan el full de ruta independentista va obtenir majoria absoluta d'escons encara que no de vots.

Homs ha indicat que veu “reforçada” la reivindicació del dret a decidir després de les generals, com va dir ahir Artur Mas, però ha recalcat que no és la seva “principal proposta”, doncs advoquen per negociar la independència.

Sí que ha admès, no obstant això, que estaran “expectants” davant l'oferta de referèndum que propugna Podem.

Homs ha assegurat que ningú ha presentat dimissió a l'executiva després de les generals, en les quals DL, amb 8 diputats, ha quedat en quarta posició a Catalunya i ha obtingut 6 senadors electes, cap d'ells a Barcelona.

El dirigent de CDC ha posat a l'alça en tot cas l'augment del vot sobiranista i favorable al dret a decidir i s'ha congratulat que PP i C's, als quals ha definit com els “adversaris més furibunds de Catalunya”, hagin “quedat residuals a Catalunya” i “lluny de la majoria absoluta” a Espanya.

Respecte a la investidura del futur president del Govern, Homs ha subratllat que, de moment, qui ha d'intentar formar govern és el candidat del PP, Mariano Rajoy, al qual DL no votarà “de cap de les maneres” després del “tracte” que ha brindat a Catalunya.

Pel que fa a la possibilitat d'un grup conjunt al Congrés d'ERC i DiL, Homs està convençut que en podran constituir dos de diferenciats, com està previst inicialment en concórrer per separat als comicis generals.

En tot cas, ha apuntat que aquest és un assumpte “circumstancial”, atès que el més important és garantir l'”estratègia compartida” en la defensa del procés sobiranista a les Corts Generals.

Preguntat per si, vistos els resultats de les generals, va ser un “mal negoci” no repetir la fórmula de Junts pel Sí per al 20D -com volia inicialment CDC-, Homs ha respost: “Jo miro endavant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona