Política

Podem es queda fora de la mesa del Senat i entra el PNB

El popular Pío Garcia Escudero repeteix com a president per majoria absoluta

Els PP copen quatre llocs a l'òrgan, els socialistes en tenen dos i els nacionalistes bascos, un

El senador del PP Pío García-Escudero ha estat reelegit aquest dimecres president de la Cambra Alta per majoria absoluta. Podem no tindrà finalment un representant a la mesa del Senat en quedar-se fora dels acords sobre la composició de l'òrgan de govern de la Cambra Alta, que estarà formada per quatre membres del PP, dos del PSOE i un del PNB, la senadora María Eugenia Iparragirre.

Després d'un acord assolit a última hora, populars i socialistes han acordat que el PP ostenti la presidència, la vicepresidència primera i dues secretaries i el PSOE tingui la vicepresidència segona i una secretaria. El PNB ocuparà la quarta secretaria.

El popular Pío García-Escudero repeteix com a president i els vicepresidents són el senador de la Rioja Pedro Sanz (PP) i el valencià Joan Lerma (PSOE). La mesa es completa amb els quatre secretaris: Luis Aznar (PP), Adela Pedrosa (PP), Juan Carlos Raffo (PSOE) i María Eugenia Iparragirre (PNB).

L'acord s'ha ratificat amb la votació d'aquest matí, on García-Escudero ha obtingut el suport de 144 parlamentaris, entre els quals els 140 del seu partit, més un d'Unión del Pueblo Navarro (UPN) i un altre de Foro. Hi ha hagut 88 vots en blanc.

El senador de Podem Ramón Espinar ha denunciat en declaracions prèvies a la constitució de la Cambra que populars i socialistes “aposten per controlar la mesa” i en “deixen fora” la “tercera força més gran d'aquesta Cambra”. “El PSOE gairebé renuncia a governar aquest país”, ha afegit.

Espinar ha criticat que la conversa amb el PP sobre la composició de l'òrgan ha durat “trenta segons” i amb el PSOE “cinc minuts”. Segons ell, els dos partits han rebutjat que Podem tingués representació a la mesa.

De la seva banda, el portaveu socialista, Óscar López, ha explicat que és una “tradició” del seu partit “cedir un lloc” a la mesa i “en aquesta ocasió serà al PNB”. Ha aclarit a Europa Press que el PSOE no té cap pacte amb el PP sinó que ha decidit cedir el tercer que li correspon a la taula al PNB perquè Podem “ha sortit dels acords”.

“Haurà d'explicar per què, potser perquè ha fet condició irrenunciable de coses que no permet el Reglament al Congrés”, ha apuntat en al·lusió a la voluntat de Podem de formar diferents grups.

“Això és la democràcia, cal aprendre a negociar i arribar a acords. Ahir Podem va sortir dels acords al Congrés i això té una translació al Senat, on hi haurà pluralitat”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona