Política

ROSA POU

ALCALDESSA DE CALDES D'ESTRAC PER ERC

“Aquest serà un mandat per desfer molts cabdells”

“Treballarem per resoldre la concessió d'aigua termal a l'hotel Colon, per al futur de la Fundació Palau i les millores reals a l'escola Sagrada Família, entre molts d'altres”

“No tinc gaires esperances que es compleixi la promesa de col·laboració, perquè ja se'ns ha avisat que tindrem una oposició bel·ligerant i l'ambient polític és força enrarit”

Rosa Pou (ERC) és la primera dona alcaldessa de Caldes d'Estrac. Encapçala un govern de coalició amb el PSC després que una moció de censura en va desbancar l'exalcalde Joaquim Arnó, de CiU. Actriu i titellaire, fa poc temps va obrir un restaurant vegetarià. Diu que no comparteix les estratègies fosques de la política. Paciència i diàleg són les seves armes per governar un poble políticament dividit.

Fa un mes que és alcaldessa. Com s'ha trobat l'Ajuntament?
Amb una mica de caos econòmic, endeutat i arrossegant molta morositat. Ara mateix estem pagant factures corresponents a l'agost passat. Estem buscant fórmules per equilibrar i reajustar la despesa.
És una situació pitjor de la que s'intuïa a l'oposició?
Malauradament sí. Crèiem que hi havia un deute de 2 milions d'euros i ens hem trobat 700.000 euros més corresponents a proveïdors. A més, hi ha uns crèdits amb carència que a final del 2016 els hem de començar a pagar. Mig milió d'euros més davant un pressupost de 4 milions és molt; massa.
Va anunciar una auditoria. La manté?
Està demanada. Ho volem posar tot sobre la taula; conèixer a fons la situació financera de l'Ajuntament per actuar-hi en conseqüència. I també volem fer inventari i controlar què hi entra i què en surt. Hem tingut sort i ens hem trobat uns treballadors municipals ben predisposats.
La col·laboració que CiU va anunciar en el ple d'investidura s'ha fet efectiva?
Nosaltres tenim tota la predisposició de treballar conjuntament per tirar endavant el poble, però ha estat un mes de molta feina, de posar-nos tots a lloc, d'aprendre i encara no hem tingut temps de seure i parlar. Tot i això, CiU ja ens han començat a entrar instàncies reclamant informació només al cap de deu dies de la moció. No tinc gaires esperances, perquè ja se'ns ha avisat que tindrem una oposició bel·ligerant i l'ambient polític és força enrarit.
Dubta que li donin els cent dies de gràcia?
Estic convençuda que no me'ls donaran. Ja s'han fet moviments en aquest sentit. Durant prop de nou anys han conegut l'Ajuntament i tenen prou armes per intentar bloquejar-lo.
Quins són els temes més urgents a resoldre?
Uns quants. Destacaria, per importància, la resolució de la concessió d'aigua termal a l'hotel Colon; les demandes del mateix servei als banys municipals; el futur de la Fundació Palau; les millores reals a l'escola Sagrada Família; la revitalització del Parc de Can Muntanyà; la recuperació de la confiança i el diàleg amb les entitats... Tenim molta feina. Serà un mandat d'anar desfent cabdells.
Què els fa pensar que cobraran el deute del Colon?
Hi estem molt a sobre. Ens hem reunit amb el propietari, que ens ha assegurat que vol pagar els 700.000 euros que deu i que a nosaltres ens servirien per posar-nos al dia en els pagaments a creditors. La situació de l'hotel és delicada, perquè n'estan buscant comprador, però de moment confiem a redreçar la situació. I també hi ha obert un expedient per mancances greus a les instal·lacions.
Quin futur espera, a la concessió d'aigua termal?
Primer hem de resoldre el cobrament; és imprescindible, abans de trobar un nou camí per al servei. M'agradaria poder municipalitzar-lo, perquè és un valor per al poble. Però hem d'anar pas a pas. No ens podem precipitar.
De moment ja s'ha anunciat que el Festival Santa Florentina no es repetirà
Hem de ser coherents i renunciar als compromisos que no podem assumir. Els organitzadors ho han entès, malgrat que els hem dit que els pagarem quan puguem, i que no tanquem la porta a futures col·laboracions. A més, culturalment, en el municipi funciona molt bé el cicle Poesia i + i podem ampliar la col·laboració amb altres poblacions. Volem apostar per la cultura, però sempre dins de les nostres possibilitats.
Una de les raons de la moció de censura va ser el trencament amb el teixit social del poble.
Les entitats han tornat a trucar a la porta de l'Ajuntament. La gent està il·lusionada a col·laborar, a buscar sinergies, a resoldre problemes endèmics que necessiten l'esforç i el compromís de tots.
A què aspira, en aquest mandat?
M'agradaria redreçar l'estat financer de l'Ajuntament, que deixi de ser un dels pobles més endeutats de Catalunya i aconseguir que Caldes es dinamitzi, que la seva gent aprofiti els espais i les activitats que s'hi fan i, especialment, aconseguir una escola en condicions, perquè ens fa molta falta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia