Política

Oferta mútua de diàleg amb Catalunya però cap gest

Sánchez proposa parlar de tot si els independentistes accepten el marc legal

Homs demana diàleg sense condicions i Tardà avisa que hauran d'inhabilitar càrrecs perquè Catalunya se'n va

El candidat del PSOE a president espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, es van oferir diàleg per afrontar la relació entre Catalunya i Espanya, però el líder socialista no es va moure ni un pèl ni va fer cap gest. En el seu debat del matí amb Pablo Iglesias (Podem) i Xavier Domènech (En Comú Podem) ja va fixar els límits: “El PSOE no permetrà que la governabilitat d'Espanya es fonamenti en partits independentistes”. Ni tampoc “mai” acceptarà un referèndum d'autodeterminació a Catalunya ni a cap altre lloc de l'Estat espanyol.

En el seu debat amb DL, Sánchez va retreure a Convergència el gir cap a l'independentisme i li va posar com a condició per “tendir ponts” de diàleg que abandonin “la retòrica de la confrontació”. Sánchez va recuperar els 23 punts plantejats per Mas a Rajoy el 2014 i va oferir al govern català la recuperació immediata de la comissió bilateral, un compromís de dèficit públic “molt més just per a la Generalitat”, abordar el dèficit estructural de finançament de la sanitat catalana i abordar l'estat federal, “on tenim tots molt a guanyar”.

Per la seva part, Homs va recordar paraules del constitucionalista Javier Pérez Royo respecte de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut per defensar que el pacte del 1978 és mort: “Ens hem quedat sense Constitució territorial.” I també les de Miquel Roca: “Caldrà reconsiderar el pacte constituent.” Homs va oferir a Sánchez diàleg, propostes, voluntat d'acord però condicionat al vot dels ciutadans catalans: “Tot acord de canvi implica acceptar la realitat plurinacional i el referèndum a Catalunya.” El líder de DL va dir que esperaran que els allarguin la mà a partir de dilluns però ja va avisar Sánchez que no els pot demanar que renunciïn als seus postulats. De diàleg sobre Catalunya encara se'n va entreveure menys entre el PSOE i En Comú Podem i ERC. De fet, Sánchez va posar en diverses ocasions ERC com a exemple de partit amb què no volia arribar a acords. Ni tan sols per les diferències sobre un referèndum, que el portaveu republicà, Joan Tardà, va deixar clar que ja no tornarien a sol·licitar a Espanya, tot i que “els demòcrates espanyols haurien de ser els primers interessats” a fer-lo. Tardà va advertir que, per a la seva formació, ja no hi ha “un problema territorial ni de competències, sinó de la llibertat del meu país” perquè la Constitució Espanyola és “un búnquer” que, sota pressió militar, ja es va concebre el 1978 perquè fos una de les més difícils de canviar. El portaveu republicà va avisar Sánchez que la majoria independentista no aturarà el full de ruta i que les institucions espanyoles “hauran d'encausar i inhabilitar” molts càrrecs públics catalans davant la mirada perplexa del món democràtic.

Per la seva banda, Xavier Domènech va advertir que el pacte del PSOE amb Ciutadans va en contra del que espera el 80 per cent dels catalans favorables a un referèndum i que, de moment, el candidat del PSOE no està “a l'altura del moment històric”. El portaveu d'En Comú Podem també es va dirigir en català i directament als socialistes catalans per recordar-los que han de triar entre “el reconeixement nacional de Catalunya o més centralització. Sigueu lliures d'una vegada”.

LES FRASES

Dins la legalitat, tota aspiració és legítima. Fora de la llei, no hi ha res a parlar
Pedro Sánchez
candidat del PSOE a la moncloa
L'alternativa és el reconeixement nacional de Catalunya o més centralització, no el PP o el PSOE
Xavier Domènech
portaveu d'en comú podem
Assumirem les responsabilitats del 27-S amb totes les conseqüències. Ens hauran d'inhabilitar
Joan Tardà
portaveu d'erc al congrés
Tot acord de canvi implica acceptar la realitat plurinacional i el referèndum de Catalunya
Francesc Homs
portaveu de dL al congrés

Puigdemont veu esvaïda la tercera via

O.A.-E

En un ple del Parlament que es desenvolupava amb un ull al Congrés, Carles Puigdemont va lamentar que Pedro Sánchez no hagi acceptat el referèndum a Catalunya a canvi de ser investit president amb la col·laboració de DL i ERC.

Per Puigdemont, el fracàs del secretari general del PSOE certifica les “exèquies” de la tercera via. “Les esperances que podien quedar quedaran esvaïdes”, va sentenciar, i es va refermar que el mandat del 27-S “és el camí que genera consensos al país”.

El president de la Generalitat va qualificar de “decebedor” i “insuficient” el paquet de propostes de Sánchez pactat amb C's, que pel que fa a Catalunya planteja recuperar cinc dels 23 punts d'Artur Mas i tornar a reunir les comissions bilaterals. El govern considera que és una “necessitat imperiosa” que es constitueixi un nou executiu espanyol perquè l'actual en funcions no pot abordar qüestions complexes. La Generalitat necessita un nou interlocutor, va insistir.

Puigdemont va predir que a l'Estat espanyol hi haurà una “gran inestabilitat política” que perjudicarà els ciutadans, les empreses i l'economia, mentre que Catalunya té un programa aprovat i “va tirant
endavant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona