Política

IU adverteix que “no hi ha pacte possible” amb el PSOE si va “de la mà de Ciutadans”

El portaveu d'IU al Congrés, Alberto Garzón, argumenta que l'acord signat fins ara és incompatible amb les polítiques socials que la seva formació considera irrenunciables

El portaveu d'IU al Congrés, Alberto Garzón, ha assegurat aquest diumenge que “no hi ha pacte possible” per formar un Govern entre els partits d'esquerres si el PSOE persisteix a mantenir el seu acord amb Ciutadans com l'eix de la negociació.

Per al candidat d'IU, l'esmentat acord és incompatible amb les polítiques socials que la seva formació considera irrenunciables i que “mai podrien portar-se a terme si se segueixen mantenint les polítiques de dretes que apareixen en aquest pacte”, segons ha explicat durant la reunió del Consell Polític Federal del Partit.

“Fa només dos mesos Ciutadans era un partit de dretes, era un succedani del PP i ara no només es converteix en un partit apte i vàlid sinó en el partit preferencial i legítim matrimoni”, ha criticat Garzón, que assegura “no entendre” la posició del PSOE.

De fet, ha criticat que, segons la seva opinió, els socialistes estan repetint l'acord que ja van formalitzar a Andalusia després de les eleccions autonòmiques i que va portar a “la paralització de totes les lleis econòmiques i socials que havia escrit IU”.

Tant ell com el coordinador federal d'IU, Cayo Lara, han advertit al PSOE que el seu partit “veu bastant difícil” repetir una taula a quatre, com la celebrada abans que Pedro Sánchez segellés el seu pacte amb Ciutadans, per intentar formar Govern si els socialistes “volen caminar de la mà de Ciutadans”.

En aquest sentit, Garzón ha admès que els partits que participin en una nova taula de negociació “poden parlar amb qui vulguin” al marge de l'esmentada taula, però ha advertit que en qualsevol cas, IU prendrà la seva decisió de votar a favor o en contra d'una nova investidura “en funció de l'acord global” i no dels acords bilaterals que assoleixin amb un partit concret.

Noves eleccions

“El PSOE està caminant cap a unes eleccions anticipades que segons la meva opinió serien negatives per a tota la població. Potser si se celebren noves eleccions decideixen presentar-se amb el nom del Partit dels Ciutadans”, ha ironitzat per part seva Cayo Lara, que ha reconegut “punts positius” en l'acord entre les dues formacions, però creu que “pesen molt més els punts negatius”.

Els dos representants d'IU s'han mostrat favorables a intentar formar un Govern des de l'esquerra i buscar la confluència dels partits d'aquest espectre i han criticat que el PSOE “va trastocar” amb el seu pacte amb Ciutadans la taula de negociació convocada per IU en què participaven els socialistes i IU juntament amb Podem i Compromís.

En aquest sentit, Cayo Lara ha criticat l'actuació del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, durant la primera edició de les negociacions a quatre bandes, de qui ha afirmat que “no ha tingut una bona posada en escena” en les seves propostes per formar Govern conjuntament amb el PSOE. “Caminava més cap a unes eleccions anticipades que cap a conformar un govern de coalició”, ha assegurat.

Segons han indicat, “els resultats de les eleccions no donen per a reformes constitucionals de calat” durant la legislatura, però sí s'han mostrat convençuts que és possible arribar a un acord per “reformar lleis que són intolerables”, i impulsar “lleis socials i lluitar contra la corrupció”.

En tot cas, els responsables de la formació han assenyalat Sánchez com el responsable de prendre una decisió sobre si mantenir l'acord amb Ciutadans o intentar formar un Govern “des de l'esquerra” i han advertit que unes noves eleccions serien “un fracàs per a la societat en el seu conjunt”.

Durant la seva intervenció, Cayo Lara ha apel·lat a la convocatòria d'una mobilització per part dels col·lectius i partits d'esquerres i els grups i moviments que “han estat al carrer tots aquests anys” per forçar els partits de l'esquerra a intentar formar un Govern “amb un programa comú de mínims”.

La iniciativa, que apareix inclosa a l'informe que IU ha enviat al Consell Polític Federal, proposa a l'òrgan del partit “valorar la possibilitat de dirigir-se a tot el teixit social, sindical i polític que s'ha confrontat al carrer amb les polítiques d'austeritat del PP” amb l'objectiu de “convocar una mobilització a tot l'Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona