Política

El govern només donarà suport a mesures contra la pobresa que siguin realistes

Neus Munté respon als grups que l'executiu sí que fa autocrítica però no “triomfalisme” ni “fatalisme”

Retreu a C's i PSC que a l'acord entre Sánchez i Rivera no es parli d'eliminar “duplicitats reals com el ministeri de Cultura”.

La consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, ha assegurat aquest dimecres en la seva intervenció al ple monogràfic sobre pobresa i reactivació econòmica que el govern només impulsarà a les mesures que consideri realistes i rebutjarà les “que no continguin un àpex de realisme”.

“Quan nosaltres parlem de realisme vol dir que no enganyarem a ningú, com no ho vam fer quan elaboràvem el pla de xoc social”, ha apuntat en la seva intervenció al ple.

Munté ha negat que, tal com han dit els grups de l'oposició, el govern no faci autocrítica: “Cap triomfalisme, sí autocrítica, no fatalisme”. A més, ha reconegut que el govern no va sortir satisfet de l'anterior ple sobre pobresa i ha secundat les autocrítiques que consellers com Meritxell Borràs han fet a la seva intervenció al matí.

Això no obstant, ha retret als grups de l'oposició que no s'hagin referit a les accions de l'Estat contra Catalunya i no hagin esmentat “el dèficit fiscal ni el sostre de dèficit ni els incompliments de lleis i les impugnacions d'instruments” per part del govern espanyol.

En aquest context, ha recordat que la Generalitat assumeix actualment el 82,6% del finançament de la Llei de la dependència malgrat ser una normativa aprovada a Les Corts durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. “Va néixer infrafinançada des del primer moment pel govern socialista d'Espanya però ha quedat absolutament desmuntada pel govern del PP”, ha lamentat.

La consellera ha criticat explícitament Ciutadans (C's) per haver demanat suprimir “xiringuitos polítics” quan a l'acord entre el PSOE-C's per a la investidura de Pedro Sánchez no es parla d'eliminar duplicitats a l'Estat, com els departaments que tenen transferides les competències als territoris. “No he vist cap referència a l'eliminació de duplicitats reals com el Ministeri de Cultura”, ha assenyalat.

Al diputat del PP Fernando Sánchez, li ha retret que els populars no facin res perquè el govern espanyol compleixi les sentències sobre el 0,7% del IRPF destinat a entitats socials.

Sobre les crítiques al fons de pobresa energètica, ha admès que no es va esgotar el fons previst perquè per accedir-hi s'havien de complir els requisits com si es tractés d'una subvenció. Ha assegurat que el Govern està treballant perquè el mecanisme sigui més àgil i que les persones que compleixin els requisits s'hi puguin acollir. I no ha desaprofitat per recordar que ara el fons està suspès pel Tribunal Constitucional TC, una cosa que considera una “mostra de miopia política i insensibilitat social”.

Munté ha clos la seva intervenció insistint que el govern està disposat a escoltar tothom i arribar a acords que permetin “de manera realista però ambiciosa” tirar endavant polítiques socials i perquè aquesta vegada el ple surti millor que el de fa dos anys. “Reiterar la necessitat d'agradar-nos si pot ser aquesta vegada”, ha reblat.

Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha aprofitat el seu torn de rèplica per mostrar la seva llunyania respecte a la intervenció del PSC, a qui ha recordat que van ser els socialistes “els qui van negar la crisi més gran del capitalisme des de la gran depressió”, els que parlaven de “brots verds una setmana rere l'altra” i els qui van modificar l'article 135 de la Constitució. En canvi, ha reconegut que amb el discurs de Catalunya Sí que es Pot sí que s'ha sentit més proper.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona