Política

El govern es compromet a dotar econòmicament el Moianès per fer-lo operatiu

La Generalitat havia obviat la nova comarca en el darrer pressupost

El Consell Comarcal preveu aprovar ja aquest mes el pressupost i la plantilla

Tot i que formalment la comarca del Moianès va ser creada a l'abril del 2015, el cert és que a hores d'ara té una estructura molt limitada i pràcticament inoperativa. La formalització del territori no va anar acompanyada de consignació econòmica als pressupostos de la Generalitat –com a la resta de comarques– i el marge d'acció és escàs. Per això, ahir l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, es va reunir amb el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, per tractar la situació. De la trobada en va sortir el compromís ferm del titular del departament de dotar una partida al pressupost de la Generalitat perquè la comarca comenci a caminar. Seria una partida d'uns 800.000 euros que sortirien del Departament de Governació i que permetrien que el Consell Comarcal aprovi, aquest mes, aspectes com ara el pressupost o la relació de llocs de treball.

Però el tràmit parlamentari ni tan sols ha començat i per això Guiteras va referir-se al que podria definir-se com un pla B. Seria a través d'ajuts de la Diputació de Barcelona en espera que arribi la consignació del govern català. “Amb aquest compromís es corregeix una ineficiència que ens permetrà arrancar i començar polítiques al territori”, va dir l'alcalde de Moià i president del Consell Comarcal. Justament sobre aquesta qüestió, el vicepresident va argumentar que en la futura república catalana es vol apostar per una doble administració que s'apropi al ciutadà. Un primer nivell format pel govern i les vegueries i un segon nivell integrat per les administracions locals. “Un model com el del Moianès no comporta cap despesa afegida i acosta el poder de decisió al territori”, va explicar Junqueras, que també es va referir a la futura comarca del Lluçanès, aprofitant la presència a la trobada de l'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire. Justament la setmana vinent hi haurà una reunió al Parlament de Catalunya entre els grups polítics i els 13 alcaldes del territori, després que fa uns mesos es guanyés una consulta sobre la creació de la comarca pel que fa a vots, tot i que alguns pobles van optar per no integrar-s'hi.

Si aquest model d'acostar el poder de decisió al territori a què es referia el titular d'Economia significaria en el futur llum verd per a comarques com el Baix Montseny o la Selva Marítima, es va limitar a dir que s'haurà de donar “una resposta flexible i adaptada al territori”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia