Política

Els primers 400

Turquia espera els refugiats que han de ser enviats des de Grècia

S'aplica l'acord amb la UE per tornar i readmetre sirians

Ankara nega les acusacions d'Amnistia Internacional d'haver deportat desplaçats cap a Síria

Les autoritats turques esperen que avui arribin a les seves costes entre 400 i 500 refugiats, procedents de Grècia, en la primera jornada del pla de deportació acordat amb la Unió Europea. “Fins ara, Grècia ens ha donat 400 noms. Nosaltres n'hem demanat 500”, va afirmar, ahir, el ministre de l'Interior turc, Efkan Ala. Pakistanesos, afganesos i iraquians seran retornats als seus països d'origen, tot i que, en el cas dels dos últims, els seus països estan en guerra i, per tant, els seus habitants tindrien dret a demanar asil polític.“No seran tractats de la mateixa manera que els sirians”, hi va afegir el ministre, assegurant que aquests sí que es podran quedar en territori turc. De fet, ja hi ha preparats camps de refugiats a Anatòlia, al centre del país. “I, dins del marc de l'acord, enviarem refugiats a la Unió Europea”, va anunciar.

L'emissora CNN Türk va informar, ahir, que dos vaixells salparan des de les costes de Grècia fins a la localitat turca de Dikili, on es prendran les empremtes dactilars dels refugiats i se'ls registrarà abans d'enviar-los cap a l'interior del país. El ministre va afirmar que la xifra de persones que intenten travessar el mar Egeu per arribar a Lesbos ha caigut a unes 300 per dia. El mecanisme que la Unió Europea vol implantar a partir d'avui és un dels elements de l'acord amb Turquia, el que ja es coneix “com l'un per un” segons què Europa acceptarà un sirià per cada sirià que es deporti des de Grècia fins a Turquia, en un intent per aturar el flux de refugiats. La Comissió Europea, de moment, no ha indicat quins seran els estats membres disposats a acollir aquestes persones.

D'altra banda, el govern turc nega les acusacions d'Amnistia Internacional (AI), que assegurava que s'estaven retornant sirians cap al seu país. “Les informacions no reflecteixen la realitat”, va indicar el Ministeri d'Exteriors en un comunicat i considera “trist”que aquest tipus de notícies es comparteixin amb el públic d'una manera “tan intensa”. La nota assegura que Turquia no ha canviat la política de “portes obertes” amb els refugiats sirians i recorda que és el país que n'acull més: 2,7 milions de persones. La Comissió Europea també va assenyalar que no té constància d'aquestes deportacions i que farà les verificacions que calgui. La portaveu comunitària Mina Andreeva va afirmar que la devolució a Síria de persones amb dret d'asil és “una línia vermella que no es pot travessar”.

Brussel·les reconeix que existeixen “alguns problemes” en la posada en marxa de l'acord i que les parts col·laboren per assegurar la seva resolució. Una de les complicacions que s'haurà d'afrontar perquè funcioni el pla té a veure amb la falta de personal a les illes gregues. Els estats membres han d'aportar 2.500 funcionaris, una xifra que dista dels 744 actuals.

LA FRASE

Fins ara, Grècia ens ha donat 400 noms [de refugiats]. N'hem demanat 500
Efkan Ala
ministre de l'interior turc

LA XIFRA

2.500
funcionaris
han d'aportar els estats membre de la UE per poder aplicar amb garanties l'acord amb Turquia.

Incertesa a Idomeni

Els milers de persones que malviuen en l'improvisat camp de refugiats d'Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia, no tenen clar el seu futur i desconeixen si se'ls aplicarà l'acord que els obliga a tornar a Turquia. De moment, els refugiats d'Idomeni estan en un buit, perquè molts van arribar abans del 20 de març, data límit per no ser deportats. D'altra banda, el govern grec es prepara per a possibles brots de violència per part dels refugiats quan comencin les devolucions previstes, segons assegurava, ahir, el portaveu del centre de gestió de refugiats, Yorgos Kyritsis. “No descartem violència; la gent desesperada tendeix a ser violenta”, deia Kyritsis, abans de puntualitzar que no se'ls tractarà com a “criminals”. Els darrers dies, s'han multiplicat els incidents en diversos camps de refugiats grecs. Divendres, els enfrontaments al centre de detenció de Quios van deixar tres ferits d'arma blanca, que van haver de ser hospitalitzats. Mentre que, dimecres, una baralla al port del Pireu d'Atenes també va acabar amb vuit ferits. Famílies senceres de sirians van abandonar el centre de detenció de Quios tirant a terra les tanques per no haver de viure més episodis violents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona