Política

Un desacord previsible

Podem i C's ratifiquen el seu rebuig mutu en una reunió a tres bandes que no sembla que s'hagi de repetir

Iglesias dilueix més el dret a decidir en un nou document

Podem i Ciutadans van asseure's a la mateixa taula per dir-se cara a cara que no tenen cap intenció de compartir el mateix projecte de govern. Ni Pablo Iglesias claudicarà i aplaudirà el pacte PSOE-C's –que considera “en via morta”– ni Albert Rivera té cap intenció d'acceptar amb un somriure el govern d'esquerres “a la valenciana” que ahir va tornar a plantejar el partit morat en un document de vint punts que pretén substituir el text rubricat entre els socialistes i el partit taronja. La reunió a tres bandes que ahir es va celebrar al Congrés només va servir perquè Podem i C's es poguessin dir, sense intermediaris, el que ja havien avançat des del moment que Pedro Sánchez s'havia entestat a arrossegar-los a la negociació: que no hi ha cap possibilitat de conviure junts. “A la reunió tots hem parlat amb sinceritat i franquesa i això s'agraeix”, emfasitzava el portaveu de C's, José Manuel Villegas. Però és l'únic punt en comú amb Podem. Malgrat que se certificava la llunyania entre les posicions, el PSOE no es resignava a aparèixer com un simple notari de les desavinences, i insistia que “l'única oportunitat que té aquest país” per sortir de l'atzucac és el que proposen ells: un projecte que tingui el suport dels 199 escons que sumen els tres partits.

El temps –cada vegada més escàs– ha de dir si el PSOE predica en el desert o si, com afirma Antonio Hernando, aquest acord que implicaria els tres partits “és molt difícil, però no impossible”, perquè el que asseguren que no faran és explorar la fórmula de pacte “a la valenciana” que proposa Podem. De moment, però, l'equip de Sánchez va aconseguir el que semblava inviable, que Podem i C's compartissin un mateix espai negociador i que, malgrat l'evident falta de sintonia en els seus postulats, que cap dels dos partits no s'aixequés de la taula donant un cop de porta ostentós.

Podem no compareix

Perquè el que és evident és que, si més no ahir a la nit, ningú va voler assumir obertament el fracàs de la trobada ni gosava verbalitzar que difícilment hi haurà una altra reunió amb el mateix format. Podem ni tan sols va voler comparèixer en roda de premsa, tot i que abans de la reunió va anunciar que Iglesias sortiria. Al final, farà una valoració avui al matí després de celebrar una reunió amb les seves confluències. I C's simplement ho suggeria quan va assegurar que anaven a la reunió disposats a admetre retocs al seu pacte amb el PSOE perquè Podem votés sí a un govern de coalició del qual quedaria exclòs, però que en cap cas admetria “l'esmena a la totalitat” que afirmaven que havia presentat Iglesias.

Tant és així que, a hores d'ara, els taronja només esperen una “rectificació” de Podem per poder continuar negociant. “Estudiarem el seu document, per cortesia”, reblava Villegas, presentant-ho, però, com un formalisme. “Les coses estan força clares”, hi afegia. Al cap i a la fi, ja va avançar uns quants punts en què no estan d'acord, com ara en l'increment de la despesa pública en 60.000 milions d'euros i, sobretot, en el fet que insisteixin a defensar el dret a decidir.

Però fins i tot en aquest punt –el territorial– el nou document presentat ahir per Podem constata que hi ha força rebaixes respecte al programa electoral del 20-D tant pel que fa a les exigències de reducció del dèficit, en la política fiscal o en l'increment de la despesa per així poder vendre la imatge de partit dialogant que ha fet cessions per aplanar el terreny al PSOE. Però pel que fa a la qüestió catalana, ja ni tan sols s'esmenta la paraula referèndum i s'indica que la reformulació del model territorial “ha de tenir com a correlat l'acceptació del dret a decidir en aquelles nacions que ho hagin plantejat amb especial intensitat”, però sense establir terminis ni amb les urgències de temps enrere. I hi afegeix que, en tot cas, i davant del bloqueig de les posicions, “desplacem la negociació” a l'àmbit del PSC i En Comú, “comprometent-nos a assumir com a propi” l'acord que puguin tancar.

LES FRASES

És molt difícil, però no impossible, i els socialistes ens comprometem a continuar treballant
Antonio Hernando
portaveu del psoe al congrés
En les actuals condicions i amb les propostes que hi ha, pensem que l'acord és impossible
José Manuel Villegas
vicesecretari de Ciutadans
Rajoy no trucarà a Sánchez mentre continuï estirant el xiclet d'un tripartit inviable
Rafael Hernando
portaveu del pp al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A GAZA

Israel anuncia la recuperació del cos d’un altre ostatge a la Franja

BARCELONA
MEDITERRANI

Desapareguts 23 migrants que havien salpat de Tunísia cap a Itàlia

BARCELONA
política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona
CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica llei sobre agents estrangers

BARCELONA
Memòria democràtica

Experts internacionals debaten sobre el turisme de memòria a Corbera d’Ebre

Barcelona
política

Junts demana repetir el vot exterior per “greus irregularitats”

barcelona
política

Sánchez i Illa treuen pit pels resultats del 12-M

barcelona
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

El jutge allarga la presó preventiva a l’agressor del primer ministre Fico

BARCELONA