Política

opinió

Enquestes embogides

Les enquestes poden embogir de cara al 26-J. De fet s'estan fusionant diverses empreses per evitar equivocacions individuals i fer més extensible el problema que suposa aglutinar l'opinió pública respecte a unes eleccions rares. Caldrà esperar la fiabilitat que sovint demostra el CIS, que malgrat les cuines pertinents és una empresa pública amb molts més recursos que les privades per poder donar més credibilitat.

L'embogiment per afinar les enquestes ve donat per la repetició d'eleccions, de programes electorals i de cares que encapçalen les llistes, per la manca de pronunciament a l'hora dels pactes post-26 de juny i sens dubte per l'escolliment d'una data més procliu a les revetlles que no pas a les urnes.

A un mes i escaig de les eleccions, l'única enquesta que s'ha publicat ha estat aquest diumenge passat al diari El País. Una enquesta de Metroscopia segons la qual el PP creixeria en relació amb el 20 de desembre i s'acostaria el 30 per cent dels vots, mentre que la coalició Podem-IU confirmaria el sorpasso i superaria de tres punts el PSOE, que quedaria com a tercera força política. Entre tots dos, sumarien el 43 per cent dels vots, però un possible pacte PP-Ciutadans arribaria al 45 per cent. Aquesta mateixa enquesta sense cap precisió dibuixa que ERC supera CDC al Congres dels Diputats.

L'embogiment de les enquestes és que l'abstenció els fa ballar el cap. L'abstenció no és sempre sinònim d'apatia, desinterès o frustració. Pot ser resultat de posicions políticament actives, de crítiques i de protestes. Tot indica que hi ha cada cop més ciutadans que no decidiran anar-hi o qui votar fins a darrera hora. Cosa que suposa un maldecap per als enquestadors. Com deia el clàssic: “La millor enquesta, la de les eleccions”. Mentrestant, caldrà esperar que els savis de l'opinió ho endevinin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia