Política

eleccions 26-j

relació catalunya-espanya

Sánchez diu que no hi ha govern pel repte català

Assegura que aquest cop hi haurà acord

El PSOE no tanca la porta als independentistes si aposten pel canvi

El candidat del PSOE a La Moncloa, Pedro Sánchez, admetia ahir per primer cop que no ha estat possible un pacte de govern a l'Estat espanyol pel problema català i el dret a decidir, que, segons ell, Podem ha utilitzat com a excusa per no pactar amb els socialistes. Ho considera una excusa perquè, afirma, l'únic “problema d'Iglesias era haver de votar un socialista de president”. El líder del PSOE avisa els d'Iglesias sense citar-los que han obert una “porta perillosa” perquè avui ja es planteja el dret d'autodeterminació del País Basc i Galícia en una espiral que “banalitza i simplifica” un afer molt greu. En aquest sentit, Sánchez defensa que també hi ha un dret a “conviure” que el dret d'autodeterminació no respecta. Crida els partits a deixar de traslladar als ciutadans la responsabilitat del conflicte entre Catalunya i Espanya i a oferir solucions, la millor de les quals és, per ell, “culminar la reforma del 1978, que no es va poder fer per raons històriques”.

No vol avalar Rajoy

El líder del PSOE, de qui més s'especula públicament sobre el seu futur depenent dels resultats del 26-J, no renuncia a res i defuig la demanda del Cercle d'Economia de deixar governar la força més votada si es torna a frustrar una majoria parlamentària al Congrés. Creu que deixar governar la força més votada amb la cambra fragmentada no és la millor solució i recorda que el PP ja va guanyar i va renunciar a buscar un acord d'investidura. A més, hi afegeix, quan el PSOE va arribar amb Ciutadans a un pacte que sumava més diputats que el PP, Rajoy tampoc va deixar-los governar: “Està portant la dreta espanyola a un carreró sense sortida”, defensa el candidat socialista, que recorda que el PSOE, Ciutadans i Podem no volen Rajoy. El PSOE, diu, és l'única força disposada a entendre's amb tothom: “No vetaré ningú, sinó que aquells que no vulguin canvi no podran participar del govern però sí de les grans transformacions que requereixen polítiques d'estat”. Sánchez, doncs, no tanca la porta a arribar a acords amb els independentistes –línia vermella que sí que va posar després del 20-D– ni tampoc explícitament amb el PP com sí que va fer aleshores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia