Política

VANESA GONZÁLEZ

ALCALDESSA DE VILANOVA DEL CAMÍ (VILANOVA365)

“Som un govern sòlid i confiem en el pacte”

“El PSC ha fet intents directes per fer una moció de censura. Van a la desesperada en perdre l'alcaldia després de 36 anys”

“Prioritzem l'assistència social i la promoció econòmica”

L'alcaldessa “de les petites coses”
Vanesa González, educadora social, és alcaldessa des del 2014 (i regidora des del 2007). Va formar part del govern del PSC i va substituir el Joan Vich quan faltava un any per les municipals. El 2015 va tornar a ser escollida alcaldessa, aquest cop com a candidata de V365, després del trencament del PSC. Presumeix de ser el “govern [V365, ERC i CIU] de les petites coses”. “Prioritzem l'atenció directa. Intentem portar-ho tot al dia i donar solucions ràpides”, assegura. Està orgullosa d'haver donat una visió femenina i jove a l'alcaldia. “Som un grup de gent molt jove, de 30 i tants, i fins i tot tenim regidors de 23 anys, amb paritat total al govern”, destaca.
Quan vam arribar sabíem que amb la crisi s'havien acabat els grans projectes i les grans infraestructures
Des de la distància penso que desvincular-nos totalment del PSC és el millor que ens podia passar
Era del PSC i va ser alcaldessa per aquesta formació un any. Ara lidera V365, un grup independent. Com ha estat, el procés?
En l'últim mandat hi havia hagut moltes discrepàncies dins el partit. Es va trencar i van quedar visiblement dos bàndols, els pro Joan Vich i la resta, que intentaven fer-lo fora. Hi va haver una sèrie d'esdeveniments que no ens van agradar, amb unes primàries on hi va haver una tupinada. Jo era alcaldessa i era de lògica que fos la candidata indiscutible del PSC. Però l'altre bàndol es va treure de la màniga una candidata i es van convocar les primàries. No em vaig presentar a les primàries, perquè vèiem que perdríem abans de fer res perquè ho havien manegat tot.
Aquí va néixer V365?
Bé, vam començar a buscar alternatives per presentar-nos a les eleccions municipals.Abans que muntéssim el partit, ens van expulsar del PSC. Va ser a partir d'aquí que vaig començar buscar gent que se sumés al projecte que teníem ideat i vam aconseguir un grup molt maco i competent. I ens vam presentar eleccions amb Vilanova365.
Expulsada com a militant?
Era militant. De fet, van tardar dos anys en donar-me la militància quan ja estava de tinent alcalde i portaveu socialista. Però l'executiva en estar en contra de l'alcalde, no em considerava apta per ser militant. Bé, jo i altra gent que volia entrar al PSC i que combregaven amb aquest bàndol que vam quedar una mica relegats. Van parar la militància de 8 o 10 persones durant dos anys i mig. Suposo que al final no van tenir cap excusa i es van veure obligats a fer-nos militants. I al cap d'un any de ser militant, va passar tot això i ens van fer fora.
Com veu tot allò, ara?
Des de la distància i veient els resultat, penso que desvincular-nos totalment del PSC és el millor que ens podia passar. Primer, perquè hi havia un malestar intern molt desagradable, amb molts atacs i molts enfrontaments. Ni que haguéssim intentat fer una llista consensuada no hauria funcionat. La decisió de muntar un partit nou va ser beneficiós per nosaltres. Tot i això, presentar-nos a les eleccions amb un partit nou va portar molta confusió a nivell de municipi. La gent no ho acabava d'entendre... Vam haver de fer esforços per explicar què havia passat. També era complicat perquè es presentaven onze candidatures. Ho vèiem difícil. Vilanova sempre ha estat socialista. Feia 36 anys que hi havia un govern del PSC... Anàvem una mica a l'expectativa, a veure què passaria.
Ha quedat un ple fragmentat i un govern en minoria...
Després de les eleccions partits tota la vida com el PP i ICV van caure. Tenim una àmplia representació de partits independents. Quatre. I dels tradicionals, tenim CiU, ERC i PSC. Sí, vam guanyar les eleccions, però només amb cinc regidors. I aquí comença el ball de bastons. Van ser quinze dies molt durs de negociacions. Teníem clar que hi havia unes línies vermelles que no podíem passar, no podíem pactar amb el PSC perquè en vam sortir molt escaldats. Tampoc, amb Veïns amb Veu. Amb CiU ja havíem tingut un pacte mandat anterior i va funcionar bé, i s'hi fa afegir ERC. Tenim vuit regidors i l'oposició, nou. Això implica que hem d'estar constantment dialogant i batallant.
L'oposició els ha bloquejat algun tema important per al govern?
La veritat és que no, fins i tot pressupostos i ordenances que són més complicats han tirat endavant. Al govern hem fet una bona feina per establir ponts amb l'oposició. És cert que hi ha grups amb qui ens hi avenim més i ens donen el seu suport de manera més directa, i d'altres amb qui hem de negociar més, o fins i tot que han votat en contra o s'han abstingut. Això sí, sempre volta la idea de la moció de censura. És constant. Però la veritat és que si no es van posar d'acord després de les eleccions... no sé si arribaran a un acord.
Els rumors han anat més enllà?
Hi ha hagut intents del PSC molt directes. Fa un parell de mesos va haver-hi fins i tot un moviment intentant negociar temes del consell comarcal a canvi de l'alcaldia de Vilanova. Directament, el PSC va dir a ERC que els donava suport al consell comarcal a canvi de l'alcaldia de Vilanova. Ve del PSC, que és qui està intentant desbancar del govern a V365; per la trajectòria que tenim. I suposo que també el fet d'haver perdut l'alcaldia de Vilanova, després de 36 anys. Van una mica a la desesperada per tornar a governar.
El pacte de govern és prou fort davant d'això?
Sí, sí, sí. De fet, hi ha hagut aquests intents i no han prosperat. Confiem molt en aquest pacte. Estem treballant plegats, no hi ha diferències en els partits, ens tractem tots igual. Hem fet un grup molt sòlid i molt fort. Evidentment, hi ha temes més d'ideologia que no compartim. Vilanova 365 no és independentista. Però ens respectem i si hi ha mocions d'aquest tipus, hi ha llibertat de vot al govern.
Per tant, no tem una moció?
Tot pot passar. Però estem bastant tranquils. Confiem que no prosperi i que no arribin a posar-se d'acord. Seria complicat de gestionar. Són 4 partits. S'haurien de repartir l'alcaldia, no sé fins a quin punt es posarien d'acord, perquè tenen 3 regidors, 3, 2 i 1. Estan en igualtat de condicions i això ho dificulta una mica més. Confiem que ens deixin treballar els 3 anys tranquil·lament.
Pel que fa a la independència de Catalunya mantenen la posició de quan estaven al PSC?
Sí, sí. La majoria de V365 no som independentistes. Molts som catalanistes, defensem el dret a decidir, però no abanderem l'independentisme.
Quines són les prioritats del govern de Vilanova?
Arribem en un moment en què amb la crisi sabíem que s'havien acabat els grans projectes i les grans infraestructures. Fins i tot projectes que teníem ja emparaulats amb la llei de barris estan parats i no tornaran. Tenim pendent un centre cívic, per exemple. Sí que hi ha obres d'envergadura del mandat anterior que s'han d'acabar, com ara el carrer Major, l'ampliació de la piscina municipal i el casal de la gent i el pàrquing subterrani. Són projectes que arrosseguem de mandats anteriors i els hem donat l'última empenta. Però prioritzem les petites coses. Estem invertint en política social, en ajudes de tot tipus. Per tant, prioritzem l'assistència social i la promoció econòmica, amb polítiques d'ocupació.
Tenen un alt nivell d'atur...
No tenim la fórmula màgica de crear llocs de treball. Vilanova té un alt percentatge d'atur, però també molta d'aquesta gent no treballava aquí. Treballava a Igualada, per exemple, a una fàbrica que ha tancat. Els números s'haurien de mirar a nivell global.
S'ha de regularitzar la qüestió de l'aigua. Què implica?
És complicat, perquè la relació entre l'Ajuntament de Vilanova i Aigua de Rigat ve de l'any 1930, quan Vilanova tenia un pou i una bomba i li va vendre a Aigua de Rigat perquè pogués explotar-ho. Del 1930 al 2016, imagina el que l'empresa ha invertit al municipi. Les llei han canviat molt. Ara s'hauria de fer amb un concurs públic i obert però en aquell moment només ho feia aquesta empresa. Per regularitzar-ho hem de saber el que ha invertit l'empresa. Hem de saber què se li ha de pagar. Estem en una primera fase de trobar-hi una solució. L'empresa farà un estudi i la Diputació un altre, com una mena d'auditoria. Un cop tinguem això podrem començar a pensar en la concessió. Però estem en menys d'un any i mig no ho tindrem.
Per tant és un tema administratiu, però no de servei?
És molt curiós, sí. Perquè no tenim queixes del servei, ni per manteniment ni pel preu de l'aigua. No fa un mal servei ni molt menys. El fet d'anar de la mà amb altres municipis ens donarà més força per resoldre-ho.
L'accés a Vilanova des de la ronda sud va endavant?
Sí, va endavant però l'Ajuntament ha d'avançar els diners, perquè el sector no està desenvolupat. Necessitem un aval bancari que ens permeti fer aquesta gestió. Estem en tràmits burocràtics. Però la Generalitat ja hi ha donat el vistiplau i esperem poder-ho desencallar al més aviat possible. Són només 300 o 400 metres, però són moles diners: 300.000 euros. No és una obra de l'Ajuntament, és competència de la Generalitat. Però és cert que hi ha uns terrenys que són de vilanovins, que implica que haurien de pagar, però com que no està desenvolupat, ho ha d'avançar l'Ajuntament.
La situació econòmica de l'Ajuntament és complicada?
L'Ajuntament té un nivell d'endeutament molt correcte. Però no hi ha cash, la tresoreria costa. La Generalitat ens deu molts diners, en total 1,4 milions, entre la llei de barris, el Puosc i el fons de cooperació. Tenim un pressupost que no arriba a 10 milions. No aniríem tant justets amb el que ens deu.
Com veu el tema del soterrament de la via del tren?
El megaprojecte que hi havia previst a la zona sembla que només podrà fer-se realitat a Igualada, per temes econòmics. El soterrament de la via havia de passar per Vilanova, no hi havia partida pressupostaria per assumir això. Si es soterrava la via es podia fer un passeig per a vianants que connectés Vilanova i Igualada. Ho continuarem reclamant però és complicat. És una obra que costa molts diners i han retallar per alguna banda. Hagués sigut fantàstic cobrir la via.
Els problemes que han bloquejat l'hiper asiàtic s'han resolt?
Sí, tot va endavant. Hem demanat un canvi d'ús provisional, perquè l'activitat econòmica es pugui desenvolupar mentre no es desenvolupa aquest sector. Estem a l'espera de l'ok d'urbanisme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona
política

Ajornen la declaració pel Tsunami a Barcelona a Rovira, Soler i Alay

barcelona

Absolt l'acusat de calumniar l’expresident del Consell Comarcal de la Garrotxa

sant jaume de llierca
estat espanyol

Espanya amenaça de trencar relacions amb l’Argentina

barcelona
àfrica

Intent de cop d’estat a la República Democràtica del Congo

Iran

Confirmen la mort del president iranià en l'accident d'helicòpter

barcelona
CARLES RUIZ
Alcalde de Viladecans

“Viladecans té el repte de ser neutra en emissions el 2030”

Viladecans