Política

Catalunya

Memòria històrica

Més memòria històrica i injecció al poble vell de Corbera

El conseller Raül Romeva anuncia una inversió de 250.000 euros per millorar el poble vell de Corbera

Felicita Gandesa perquè traurà l'emblema del coll del Moro

Romeva afirma que segueix el treball del banc d'ADN i l'inventari

Un espai on dècades enrere crepitava el soroll de les bombes i un conseller del govern amb el clar objectiu de continuar treballant per la memòria històrica. El retrobament de Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, amb la Terra Alta, un dels escenaris més castigats de la Guerra Civil, es va saldar ahir amb la promesa de més treball i de més inversions per mantenir i recuperar la memòria històrica d'un episodi que “no s'ha de produir mai més”, en paraules del mandatari. Començant amb un passeig pel poble vell de Corbera d'Ebre, Romeva va prometre una inversió de vora 250.000 euros per rehabilitar el deteriorat patrimoni del municipi engolit per les destrosses de la guerra.

El compromís es va produir just en un moment en què diversos col·lectius implicats en la conservació del patrimoni han alertat tant del mal estat del poble vell com dels successius episodis de vandalisme de què són objecte els habitatges derruïts l'any 1938. La partida, segons han detallat fonts properes al govern, anirà destinada a elaborar un pla d'actuació per a la recuperació del poble vell, amb diversos projectes de rehabilitació i conservació. No va ser l'única promesa vers la restauració de la memòria de la Guerra Civil que el conseller va donar a conèixer durant la visita a la Terra Alta, trobada política en la qual Romeva es va reunir amb la majoria d'alcaldes de la comarca i va presenciar l'estrena d'Ebre, del bressol a la batalla, ahir a la tarda a Gandesa.

Seguint amb la memòria històrica, va assegurar que el govern continua treballant en l'inventari per tindre catalogats tots els símbols franquistes, “un procés que encara no ha acabat i que sempre està afegint nous elements”, i en el banc d'ADN, el dipòsit de dades que es va posar en marxa el 2012 i que ha d'afavorir la trobada dels avantpassats de centenars de famílies que encara estan soterrats en fosses comunes. Sobre aquest punt, Romeva no va avançar cap tipus d'actuació propera, però va assegurar la voluntat del govern de continuar treballant.

En aquest sentit, el conseller va destacar que “cal treballar en la memòria democràtica de forma documentada perquè puga esdevenir un instrument de superació i de generació de noves oportunitats col·lectives”. A més, va insistir a treballar de manera conjunta amb els municipis involucrats en la batalla de l'Ebre.

Simbologia

Durant la visita a la Terra Alta, Romeva va aprofitar per felicitar Gandesa per la retirada del monument al coll del Moro (vegeu peça) i va recordar que la retirada dels símbols franquistes s'ha de fer “en compliment de la llei”. De fet, tot i no voler valorar directament el resultat de la consulta de dissabte passat a Tortosa, va recordar que, com ja va instar a fer el Parlament i el Síndic de Greuges, el govern està a favor de retirar els símbols franquistes. “Esperem que totes les actuacions d'ara endavant vagin en aquesta línia”, va dir.

Romeva també va celebrar la iniciativa que ahir avançava aquest rotatiu sobre la proposta de celebrar, el dia 18 de juliol, una derogació col·lectiva dels títols i mencions honorífiques que, “per oblit i deixadesa”, encara conserva el dictador.

Cal retirar els símbols franquistes en compliment de l'actual llei de memòria històrica
Raül Romeva
CONSELLER D'AFERS EXTERIORS

LES FRASES

Cal treballar en la memòria de forma documentada perquè siga un instrument de superació
Raül Romeva
CONSELLER D'AFERS EXTERIORS
Aprovarem la demolició de qualsevol vestigi franquista del coll del Moro
Josep Poblet
PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ
Ni Franco, pel fet de ser un dictador, ni Pujol, per haver ocultat diners al fisc, no mereixen cap càrrec honorífic
Ramon Ferré
ALCALDE DE CALAFELL

Retirada de la medalla d'or

La Diputació de Tarragona també farà net de qualsevol nomenament, distinció, honor o reconeixement al dictador Franco, a la Guerra Civil o a qualsevol dels protagonistes del règim. En aquest sentit, Poblet ha anunciat que en el pròxim ple de la Diputació es revocarà la medalla d'or atorgada a Franco l'any 1951. Es dóna el cas que és la primera d'aquestes característiques que concedia la institució provincial. A més, també s'anul·larà l'adhesió que va fer la Diputació al nomenament de Franco com a alcalde honorífic i perpetu dels 179 municipis que hi havia a la demarcació l'any 1964.

L'encàrrec, donat personalment per Poblet per fer una recerca als arxius de la Diputació, s'ha fet arran de la descoberta periodística que Franco encara mantenia el nomenament com a alcalde honorífic i perpetu de l'Ajuntament de Tortosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona