Política

catalunya

parlament

Puigdemont dóna per trencat el pacte d'estabilitat amb la CUP

El president de la Generalitat intervindrà aquesta tarda durant el ple per solemnitzar el canvi d'escenari que representa el vet de la CUP als pressupostos

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha donat per trencat el pacte d'estabilitat de JxSí amb la CUP després del rebuig dels anticapitalistes a tramitar els Pressupostos al Parlament.

Fonts parlamentàries han explicat a Europa Press que així ho ha dit en la reunió que ha mantingut el matí d'aquest dimecres amb els diputats de JxSí abans de començar el ple que aborda els comptes.

També ha afirmat que suposa “un punt d'inflexió i que tindrà conseqüències”, que no es vendran a ningú i que estan treballant per a la independència.

El president de la Generalitat solemnitzarà aquesta tarda des del Parlament el canvi d'escenari que suposa el veto de la CUP als Pressupostos, que segons el seu parer implica trencar l'acord d'estabilitat, encara que això no significa el fi de la legislatura ni del procés sobiranista.

Fonts del Govern consultades per Efe han indicat que el president català té previst comparèixer davant el ple del Parlament aquesta tarda, just abans o a continuació de la votació de les esmenes a la totalitat de l'oposició, inclosa la de la CUP.

Fonts pròximes al president certifiquen que l'acord d'estabilitat entre Junts pel Sí i la CUP, pel qual el mateix Puigdemont va arribar a la presidència després de la retirada d'Artur Mas, està trencat.

No obstant això, no significa necessàriament que finalitzi la legislatura, ja que Puigdemont no té en ment un escenari de convocatòria electoral, segons les mateixes fonts.

Puigdemont, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i la resta de membres del Govern s'han reunit durant uns 20 minuts amb el grup de Junts pel Sí al Parlament, abans de l'inici del ple en el qual no prosperaran els Pressupostos per l'esmena a la totalitat de la CUP i la resta de grups de l'oposició, cosa que obre un escenari d'incertesa a Catalunya.

Segons fonts consultades per Efe, la reunió, prevista abans de saber si la CUP retirava o no l'esmena a la totalitat, ha servit per analitzar la situació i fer pinya dins de Junts pel Sí en un moment crític.

En la reunió s'ha constatat la “unitat” a Junts pel Sí en defensa de la labor negociadora amb la CUP, s'ha rebatut l'acusació dels antisistema que no hi va haver negociació i s'ha recordat que en total es van celebrar 16 reunions formals sobre Pressupostos.

Davant dels seus companys de Junts pel Sí, Puigdemont ha subratllat que el veto de la CUP suposa un “punt d'inflexió” en el full de ruta sobiranista però el Govern “no es vendrà”: “Estem aquí per arribar a la independència”, ha assenyalat, segons fonts del grup.

La reunió s'ha produït produeix després que ahir el Consell Polític de la CUP decidís mantenir la seva esmena a la totalitat als Pressupostos de la Generalitat del 2016, que es debatran en el ple del Parlament, i que no prosperaran a causa del veto del soci parlamentari del Govern.

A la reunió hi han assistit tots els membres de l'executiu català, així com els 62 diputats de Junts pel Sí, inclosa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona