Política

“Per tal de fotre Catalunya estan frenant Espanya”

Qui va ser delegat del govern a Madrid, fundador de la fira de Madrid, Ifema, i comissari de l'Expo 92, entre altres coses, lamenta que ara, com fa més de 30 anys, els poders fàctics treballen per “igualar Catalunya a la baixa”

Es va estar a Madrid una legislatura, després d'haver dimitit com a conseller de Comerç, Consum i Turisme amb Jordi Pujol

Advocat de formació, Francesc Sanuy i Gistau (Barcelona, 1936), compta en el seu extens currículum els càrrecs de conseller de Comerç, Consum i Turisme de la Generalitat des del 1980 i el de primer delegat de la Generalitat de Catalunya a Madrid, càrrec que va ocupar fins a l'any 1985. Número 3 de la llista per Barcelona, va ser elegit diputat per Convergència i Unió en les eleccions generals del 1986 i entre els anys 1986 i 1989 va ser vocal de la comissió d'Economia, Comerç i Hisenda del Congrés dels Diputats. Era la tercera legislatura i Sanuy arribava com a membre del llavors anomenat grup parlamentari Minoria Catalana, segons els arxius de la cambra espanyola.

“La gent modifica la història al seu gust”, se'm queixa ja des del sofà de casa seva, a Sarrià. Ho prenc com un avís per a navegants. “D'inexactituds, sempre n'hi ha”, diu amb voluntat de fer justícia, abans de fer memòria d'una etapa de la qual han passat més de 30 anys.

“Vaig arribar a Madrid després d'haver dimitit del govern de la Generalitat”, explica. “Me n'hi vaig anar perquè em van enganyar, em van dir que retallarien els pressupostos en tots els departaments, i a l'hora de fer-los públics, tots amb uns increments brutals i l'únic retallat era el meu, a la meitat del que tenia”, recorda. “Va ser el llavors conseller d'Economia, en [Josep Maria]Cullell, que em va voler penalitzar perquè era independent i no era del partit”, diu. El president Pujol, però, no el va voler deixar perdre i el va posar de tercer a la llista per Barcelona. “Vam pujar de 12 a 18 diputats, així que jo bé que alguna aportació devia fer...”, reconeix. S'hi va estar una legislatura en què va viure a Madrid.

“Primer en un apartamentet a l'Eurobuilding i després ja vaig llogar un pis a la plaça Castilla”, recorda. “Més endavant vaig ser pare i llavors anava i tornava a Barcelona”, on la dona havia tornat per tenir la filla. D'anècdotes, en guarda unes quantes. “Recordo que una vegada vaig fer una pregunta: Per què Espanya venia armament al Marroc que eren cotxes blindats que només servien per dispensar sindicalistes de la Unió Marroquina del Treball, per disparar als obrers; i per què venia armes a Sud-àfrica que no eren per tirar al blanc sinó per a tirar al negre... I m'havia de contestar el secretari general del ministeri, Apolonio Ruiz Ligero. La resposta va ser que no havia dut els papers. A la propera sessió, els papers hi eren però l'Apolonio no. No es podia fer res. El mateix Apolonio va pressionar perquè no em nomenessin director del Consell Superior de Cambres de Comerç d'Espanya, on m'havien triat per unanimitat.” Continuem ara igual que en la dècada dels vuitanta?, li pregunto: “O pitjor! Els poders fàctics, entre ells els que els ministeris i organismes autònoms de l'administració central signifiquen, estan al servei d'una causa que és igualar-nos a la baixa. Per tal de fotre Catalunya estan disposats a frenar Espanya”, sentencia. “Mireu què passa amb el corredor del Mediterrani i la Ford d'Almussafes com en queda de perjudicada”, posa com a exemple.

Els anys a Madrid, Sanuy els considera profitosos. “A pesar de les travetes i les bromes pesades de les quals jo era víctima, de feina se'n va fer molta.” “Jo era especialista en ser comissari: comissari del 75è aniversari del Barça, comissari del Mil·lenari de Catalunya, del Pavelló Català a l'Expo de Sevilla del 1992...”, rememora. Sanuy també va ser director de Fira de Barcelona i d'Ifema, la fira de Madrid, d'on va ser director fundador.

EL MILLOR

“Pare, mira, una senyera a Madrid”

Potser d'on guarda millors records sigui del seu pas per la delegació del govern de la Generalitat a Madrid. Recorda que quan la filla va complir 18 anys, en una visita a la capital d'Espanya per anar al Museu del Prado, voltaven pels carrers quan la filla el va fer parar atenció a la senyera d'una balconada: era la de la delegació del govern.

EL PITJOR

Els bastons a les rodes contra els catalans

Explica Francesc Sanuy les dificultats per avançar si les propostes arribaven des de Catalunya, un fet que es donava l'any 1986 i que continua ara, explica. Però sempre un esperit crític, Sanuy tampoc no se sent satisfet de com s'han fet les coses des de Barcelona en institucions com, per exemple, les firals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona
societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

barcelona
Rússia

Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió”

Barcelona
Política

Aprovat el projecte de llei per a l’eradicació de l’amiant

Barcelona
Política

TVE haurà de fer una entrevista als candidats del 12-M com la de Sánchez

barcelona
política

Comuns sosté que Junts és “contundent” amb Vox i “dòcil” amb Aliança Catalana

salt