Política

França

Terrorisme

La Fiscalia francesa apunta que la massacre de Niça es correspon amb les crides a l'assassinat de les organitzacions gihadistes

L'autor de l'atemptat, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, tenia antecedents per delictes comuns però no estava fitxat com a sospitós de terrorisme

El Fiscal de París confirma que hi ha 10 menors entre els morts i eleva a 52 els ferits crítics

El fiscal de París, François Molins, ha constatat aquest divendres que l'atemptat terrorista d'aquest dijous a la nit a Niça “es correspon” amb les crides a cometre assassinats per part de grups gihadistes, si bé de moment cap organització no s'ha atribuït l'acció criminal, que ha deixat 84 víctimes mortals i prop de 200 ferits, una cinquantena dels quals en estat crític. L'autor de l'atac era conegut per la policia per delictes comuns però no havia estat fitxat mai per “radical”.

“L'atemptat d'ahir encara no ha estat reivindicat, però aquesta mena d'accions es corresponen molt exactament amb les crides a l'assassinat d'aquestes organitzacions terroristes en els vídeos i revistes que difonen regularment”, ha manifestat el fiscal en una roda de premsa.

Molins ha confirmat que hi ha 10 nens i adolescents entre les 84 víctimes mortals en la massacre al passeig marítim de la ciutat mediterrània i elevat a 52 els ferits que estan en estat crític, 26 dels quals en “reanimació”, motiu pel qual el balanç es podria “revisar a l'alça”.

En la compareixença ha identificat oficialment el conductor del camió com Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un home de 31 anys nascut a tunísia i resident a Niça. Ha explicat que el suposat terrorista té antecedents penals per delictes comuns però no per terrorista. En concret, havia comès actes de violència, amenaces, robatori i altres delictes comesos entre 2010 i 2016, però mai havia ingressat a presó. Sí que tenia una condemna, del març passat, a sis mesos de presó (exempta de compliment) per una agressió durant una disputa de trànsit. Prèviament se li havia imposat un control judicial que va complir en tots els seus aspectes i que es va aixecar el dia de la sentència.

“No obstant, era completament desconegut per als serveis d'intel·ligència local i mai havia estat fitxat ni havia donat la mínima senyal de radicalització”, ha assegurat el fiscal.

Ha reconegut que els motius que van portar aquest individu a atemptar encara són un misteri per a les autoritats franceses, si bé ha insistit que seguir els consells que proporcionen els manuals gihadistes.

“La investigació determinarà si tenia còmplices i els seus eventuals vincles amb organitzacions terroristes islamistes”, ha subratllat.

La investigació oberta per la Fiscalia és pels càrrecs d'assassinat i temptatives d'assassinat, temptativa d'assassinat de persones dotades d'autoritat pública –els policies als quals va disparar– i terrorisme.

Una pistola i armes simulades

Com a part de les investigacions, les forces de seguretat franceses han dut a terme escorcolls a dues direccions relacionades amb l'atacant i han confiscat material divers de telefonia i informàtica per analitzar-ho.

A més, al camió s'hi ha trobat una pistola automàtica, un carregador i cartutxos; una segona pistola automàtica falsa; dues rèpliques de fusells d'assalt; una granada, i un telèfon mòbil, a més d'una bicicleta i palets buits.

Molins ha confirmat que la ona de Lahouaiej-Bouhlel, de qui s'estava divorciant, està sota custòdia policial des d'aquest matí.

Dos quilòmetres de terror

El fiscal francès ha relatat que Lahouaiej -Bouhlel havia llogat el camió frigorífic utilitzat en la massacre l'11 de juliol a Saint-Laurent-du-Var, i l'havia de retornat el 13 de juliol.

A partir de les càmeres de seguretat els investigadors han pogut reconstruir part del periple que va fer abans de la matança. El terrorista va anar a buscar el camió aparcat amb una bicicleta que després va posar dins del vehicle i va conduir fins al Passeig dels Anglesos, on milers de persones acabaven de veure el castell de focs que posava punt i final a les celebracions de la diada nacional del 14 de Juliol.

Allà, “va recórrer aproximadament 2 quilòmetres i va xocar violentament contra la multitud”. També “va disparar contra policies a l'altura de l'Hotel Negresco”, els quals “van respondre” però no el van poder abatre “fins 300 metres més endavant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Estudiants propalestins bloquegen el Sciences Po de París

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona