Política

Rajoy es reunirà la setmana que ve amb Sánchez i Rivera

El líder del PSOE i el PP no desencallen la investidura en una conversa telefònica, però se citen per dimarts que ve

Els populars mantenen que Rajoy no s'ha de sotmetre a una votació sense suport

Menys de 24 hores després d'acceptar l'encàrrec del rei d'Espanya per intentar formar govern, el candidat del PP i president en funcions, Mariano Rajoy, ja té una part de l'agenda de la setmana que ve tancada per mirar d'aconseguir-ho. Dimarts es reunirà amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, mentre que dimecres serà el torn d'Albert Rivera, líder de Ciutadans. El president del PP continua així els passos que ja va anunciar dijous passat, quan va fer saber que miraria de formar govern amb l'ajuda dels “partits constitucionalistes”.

No obstant això, un acord sembla que no serà fàcil. Ahir, poc després de fer-se pública la trobada Rajoy-Sánchez, fonts socialistes van explicar que tots dos polítics acabaven de mantenir una conversa telefònica en què el líder del PSOE l'havia advertit que la seva posició no ha variat: no li facilitarà la investidura. Les mateixes fonts van afegir que Sánchez va insistir que la responsabilitat de Rajoy és, després d'acceptar l'encàrrec del rei, anar al Congrés i sotmetre's a una sessió d'investidura.

Fonts de Ciutadans, per la seva banda, van recordar igualment que no tenen plans per canviar el seu posicionament per una investidura: un no en la primera votació; i una abstenció en la segona. En aquest sentit, van afegir-hi que només acceptarien un vot favorable a un executiu del PP si aquest fos “renovat”, tant en les seves polítiques com en els seus membres, és a dir, que no inclogués l'actual president del govern en funcions.

Mentrestant, la polèmica sobre si Rajoy s'ha de sotmetre a una sessió d'investidura en cas de no tenir el suport assegurat va continuar ahir. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va explicar ahir que no considera obligatori que Rajoy hagi de sotmetre's ara al debat d'investidura si no té el suport suficient i, això, malgrat haver acceptat l'encàrrec del rei. “L'article 99.2 de la Constitució el que fa és endreçar el debat parlamentari”, va dir Sáenz de Santamaría, que hi va afegir: “Crec que la primera voluntat política és solucionar el problema constitucional que estem generant, que, amb dues eleccions, no hi hagi govern.” Davant d'això, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va subratllar ahir que l'article 99,2 de la Constitució estipula que “el candidat proposat (...) exposarà al Congrés dels Diputats el programa polític del govern que pretengui formar i sol·licitarà la confiança de la Cambra”.

En tot cas, i davant l'estat de les converses i negociacions, res sembla indicar que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, convoqui de manera ràpida el debat d'investidura que ha de tornar a escollir o no Rajoy com a president.

LA FRASE

La primera voluntat política és solucionar el problema que no hi hagi govern després de dues eleccions
S. Sáenz de Santamaría
vicepresidenta espanyola


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries