JOSEP LLUÍS LÓPEZ I CARRASCO

ALCALDE DE CÀNOVES I SAMALÚS

«Volem que Cànoves i Samalús surti al mapa»

Quines obres del Plan E s'han engegat al municipi?

-«Doncs miri, del FEIL, tenim com a únic projecte el Centre Cívic de Samalús. A Samalús no hi havia cap punt de trobada tan pel veïnat com per les associacions i entitats. Aleshores, tot l'equip de govern vam trobar encertat invertir el FEIL a Samalús. Alhora, serà un espai on també hi serà el Consell de Poble de Samalús que tindrà vida pròpia. Què vol dir amb vida pròpia? Doncs que agafarà les propostes de la gent del poble, funcionarà com un «mini-plè» municipal i s'elevarà al plè de l'Ajuntament.»

-Per què s'ha tirat endavant el Consell del Poble?

-«Per afavorir que encara sorgissin més entitats i associacions i que Samalús tingui vida pròpia perquè està tot molt disseminat i aïllat. A més, permetrà aportar propostes i debatre les problemàtiques del poble. Penso que és una resposta encertada ja que el Consell del Poble està format tant per polítics com per entitats, associacions... una representació bastant àmplia per tal de provocar una cohesió social que ara mateix penso que no hi és i que costa moltíssim.»

-De quins equipaments disposarà el nou espai?

-«Doncs d'una sala on el Consell es podrà reunir, un petit bar, lavabos adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. Penso que és un projecte perquè Samalús prengui embranzida.»

-Perquè la construcció de tantes cases a Samalús?

-«Això ho volia deixar clar. Volem donar un cert creixement a Samalús perquè la gent tingui els seus serveis. Estem d'acord que ens trobem en un paratge ideal i per això creixerem pensant en l'entorn. Però Samalús també ha de tenir el seu comerç, una llar d'infants,...ja que ara no té res, perquè la gent jove tingui opció de quedar-se al seu poble. Pensant sempre, però, en un creixement sostenible.»

-Sembla que el TSJC ha posat traves a la construcció del balneari a Samalús...

-«No, li ho explico, és que d'allò que surt a la premsa a lo que realment hi ha... L'empresa Samalús Termal té la idea de fer un balneari al poble, de x metres. Ara bé, no hi havia prou metres i el conseller va autoritzar el fet d'emplear-ne més. Hi ha però una sèrie de veïns de Samalús que posen un contenciós perquè preveuen que és un creixement desmesurat. La sentència deia que feia falta un informe superior mediambiental per a controlar l'impacte del balneari i aquí ha quedat la cosa. Que quedi ben clar que és urbanisme qui autoritza les dimensions del centre i no nosaltres.»

-Com ha rebut el municipi l'arribada de la televisió comarcal VOTV?

-«Doncs ho valorem molt positivament, i prova d'això és que estem dins del Consorci. Hem de ser realistes de l'esforç econòmic que això suposa però creiem que ha de ser una televisió de servei comarcal i entenem que és un projecte molt positiu i que ha de servir perquè aflori el sentiment de comarca. A més , la televisió ha de servir per que ens coneguem entre nosaltres. Els que ens proposàvem al entrar a formar part del Consorci és que Cànoves i Samalús «surti al mapa» i que la gent sàpiga que al poble hi ha activitat. La gent no para de preguntar-me pel carrer sobre la televisió, hi ha repercussió i la gent està engrescada i il·lusionada, amb ganes que tiri endavant.»

-Com ha afectat la crisi al municipi? Han tancat molts negocis?

-«Ens ha afectat molt tot i que no s'ha tancat cap negoci al poble. El que passa és que nosaltres som un municipi que no tenim indústria i per tant no rebem cap tipus de llicència d'activitats. És un municipi, com tots els petits, que ha viscut del «boom» de la construcció i quan això ha fet fallida, doncs l'economia municipal també. Ens trobem en una situació molt i molt crítica. A més estem assumint competències que no ens pertoquen com ara el manteniment a les escoles, i aquí el Departament d'Educació hauria de donar un cop de mà perquè ja tenim prous despeses per afrontar.»

-Com afecten a la mobilitat del municipi les noves línies d'autobús del Baix Montseny?

-«Doncs d'una manera molt important. Teníem dos autobusos i ara en tenim onze. Vam fer un conveni amb totes les poblacions del Baix Montseny, cosa que no ha costat ni un euro al ciutadà ja que tots els ajuntaments ens hem posat a treballar. Som conscients que a Cànoves i Samalús l'envelliment de la població és un fet contrastat però també és necessari perquè la gent jove tingui mobilitat per anar a l'estació de tren de Cardedeu. Estem estudiant més fórmules, com ara que, en un futur, el jovent pugui marxar del poble per disfrutar de l'oci nocturn desplaçant-se amb autobús. I també la possibilitat de fer una tarifa integrada per aquells que vagin a la Universitat, semblant a la que ja tenim ara, que només per un euro més et permet agafar el tren.»

-Com ha viscut el fet de ser alcalde amb un trajectòria política tan curta?

-«Li seré sincer, els dos anys que porto d'alcalde per a mi han estat «brutals» perquè ens ha tocat viure la pitjor època, la més difícil, tota la crisi. Quan vaig arribar a l'alcaldia jo no tenia experiència municipal, venia del món sindical. Vaig estar a la Unió Sindical Obrera i després vaig passar a la UGT. Va sorgir que l'anterior alcaldessa volia una regeneració i em va tocar a mi. Ara bé, ha estat un experiència molt intensa, molt dura. Hi ha gent que ho està passant molt malament i de vegades el cor et demana una cosa i el cap una altra perquè aquí arribem on arribem amb el pressupost i com a persona pateixes perquè hi ha un contacte molt directe, és un municipi molt petit i tu coneixes la gent que ho està passant malament. Tot i que hem reforçat els pressupostos dels serveis socials amb 20.000 euros, hem rebaixat en un 26% el preu de la guarderia i hem ampliat horaris, hem fet una vorera per anar a la guarderia i a l'escola. Farem un local social a la urbanització Ca l'Esmandia, una guarderia nova de 74 places i no hem apujat els impostos».