Política

Macron anuncia 14 reactors nuclears més d’aquí a 15 anys

Estaran en marxa entre el 2035 i el 2040 i es prolongarà la durada de les actuals centrals als cinquanta anys

El president francès preveu que el 2050 un 50% de l’energia sigui de renovables

L’Estat francès es converteix una altra vegada en el rei de l’energia nuclear a Europa, amb l’anunci ahir del president, Emmanuel Macron, de la construcció de catorze reactors d’aquí al 2035 i el 2040, en dues fases de sis i vuit anys. És l’escenari més elevat que preveia l’empresa semipública EDF, que per als sis primers ja té assignat gairebé el lloc. Macron confirma així la seva conversió a l’energia nuclear com a opció per aconseguir el 2050 la neutralitat de carboni al país i situar la part de les renovables en un 50%. Per ell, “és una estratègia plural” perquè apostar en un 100% per una o altra font d’energia “no és realista”.

Els anuncis es fan just dos mesos abans de les presidencials i l’oposició l’acusa d’electoralista, però la dreta i la ultradreta estan d’acord amb aquest pla. Simultàniament, Macron va avançar que els actuals 56 reactors nuclears perllongaran la seva vida fins als cinquanta anys, “sense que se cedeixi res a la seguretat”.

Segons el president, els nous reactors seran “una versió optimitzada dels EPR”, en referència al que acumula deu anys de retard a Flamanville, a Normandia, i els dos que EDF ja té en funcionament a la Xina i un tercer a Finlàndia. La companyia proposa que, d’aquests sis primers, dos es facin a la central de Penly, també a Normandia; dos més a Gravelines, a prop de Dunkerke, i els altres dos a Bugey, al nord de Lió, o a Tricastin, a la Provença. Una consulta pública aquest 2022 i una llei al Parlament l’any que ve decidiran la seva ubicació definitiva.

Paral·lelament, Macron llança un concurs per a la construcció dels reactors més petits SMR, dels quals vol que ja hi hagi un prototipus el 2030. Perquè en el cas d’un EPR es tarda quinze anys a executar-lo i, per això, el seu objectiu mentrestant és multiplicar d’aquí al 2050 per deu el parc de plaques solars i per dos el parc eòlic terrestre, a més de desplegar 50 parcs eòlics marítims. Actualment, no n’hi ha cap. A tot això, hi suma un 10% de gas renovable per al 2030.

L’aposta del president és augmentar la producció d’electricitat un 60% per al 2050 per deixar de dependre totalment de les energies fòssils, que ara suposen dos terços del que es consumeix al país. El president també vol reduir un 40% aquest consum durant aquest període electrificant vehicles, llars i fàbriques.

Macron anunciava aquest pla des de Belfort, a l’est del país, on EDF acaba de comprar l’activitat de turbines nuclears del nord-americà General Electric, que el 2014 havia adquirit al seu torn al francès Alstom. En aquell moment, Macron era el ministre d’Economia i Indústria del president socialista François Hollande, i l’acció apareix com una mena de penediment d’aquella.

Una evolució que es constata també en el lobby que el govern de París ha fet a Brussel·les per obtenir de la Comissió Europea la inclusió de l’energia nuclear dins les energies verdes en la fórmula coneguda com a taxonomia per incentivar la inversió del mercats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles