Política

política

ERC guanya les catalanes en intenció de vot però Junts l’avança al Congrés

El sondeig de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials apunta que el 49,5% vol més autogovern i el 28,8% la independència tot i que l’estat propi és preferit a l’autonòmic i al federal

ERC seria la primera força en intenció de vot a les eleccions catalanes segons el Sondeig Opinió Catalunya 2023 de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS). Amb el 10,8% dels vots en les eleccions celebrades el 2021, els republicans aconseguirien des del govern en solitari situar-se en el 19,7% d’intenció de vot, tres punts per sobre del PSC, que assoliria el 16,4% del vot –els socialistes també millorarien resultats partint de l’11,6% de les eleccions de fa tres anys tot i que perdrien la primera posició. Segons informa ACN del sondeig de l’institut que té en compte el percentatge d’abstencionistes, Junts també milloraria resultats –passaria del 10,1% del 2021 a un 15,6%– mantenint la tercera posició a un punt del PSC. En Comú seria quarta força (5,8%) per davant de la CUP (4,2%) i del PP (4%), que superaria Vox (2,1%) i Cs (0,6%).

En unes eleccions al Congrés també hi hauria canvis. El PSC tornaria a imposar-se amb un 28% dels sufragis millorant el 22,4% de les espanyoles del juliol passat però Junts passaria de la cinquena posició a la segona –del 7,2% al 10,3%– per davant d’En Comú –passaria del 9,1% al 10,2%– i d’ERC, que es mantindria en quarta posició guanyant només una dècima (8,6%) respecte del juliol passat (8,5%). A les espanyoles el PP cauria de la tercera a la cinquena posició (7,3%) superant Vox (2,8%) i Ciutadans (0,3%). La CUP tindria un 1,7% en intenció de vot al Congrés.

Aquest institut consorciat de la Diputació de Barcelona i l’UAB apunta en el sondeig que el 53,7% dels ciutadans creuen que el procés independentista acabarà amb un acord amb l’Estat de més autogovern per Catalunya, un percentatge que ha augmentat des del 41,6% del sondeig de l’any anterior i després de diversos anys en què la xifra es mantenia en el 40%. Per contra, mentre el 2022 un 41,6% creien que el procés finalitzaria sense més autogovern, ara només ho pensa un 27,3%. Només un 5% creu que el procés acabarà en un estat propi per Catalunya.

Respecte al desig dels enquestats sobre la finalització del procés, un 49,5% vol més autogovern; el 28,8%, la independència; i el 15,6%, la situació actual. L’estat independent, però, continua sent la preferència d’estatus per Catalunya per a un 33,9%, gairebé dos punts menys que fa un any – el 2012, el sondeig donava un 44,3% de suport preferent. L’estatus actual de comunitat autònoma és l’opció millor pel 29,3% d’enquestats mentre que l’estat federal té el suport del 20,6%.

L’independentisme perdria un referèndum binari sobre la secessió. El 39,5% votaria sí però el 52,5% votaria no en un resultat que es manté més o menys estable els darrers anys i s’allunya de l’empat a 46% del 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles