Política

Compromís per l'Horta defensarà el valencià també a Europa

Els col·lectius d'Alaquàs, Aldaia, Paiporta i Xirivella presentaran mocions als pobles per garantir els drets lingüístics dels valencians a la comissaria de Xirivella

Segons Isabel Martín, candidata de l'Horta Sud a les eleccions europees per Compromís-Primavera Europea, “impedir als valencians i valencianes fer ús del valencià amb les administracions públiques atempta contra la legislació valenciana, espanyola i la pròpia Carta Europea de les Llengües”, a la qual Espanya està adherida.

En l'article 10 de l'esmentada Carta es parla de la necessitat que l'Administració Pública utilitze la llengua pròpia del territori. Per altra banda també a l'article 11 de la Carta Europea, referent als mitjans de comunicació, es diu que les administracions públiques haurien de ser garants d'uns mitjans de comunicació i audiovisuals en valencià. “Però ja sabem que el Partit Popular es bota la llei a la torera quan li interessa”, afirma Isabel Martín.

Per la seua banda els representants dels Col·lectius de Compromís d'Alaquàs, Aldaia i Xirivella, s'han mostrat molt preocupats pel fet que en ple segle XXI, després de més de 30 anys de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, encara es donen actituds com la que va ocórrer el darrer 23 d'abril a la Comissaria de Xirivella. Comissaria a la qual es troben vinculats els tres pobles.

Carles Andrés, portaveu Compromís a Aldaia, afirma que “per desgràcia no es tracta d'un fet aïllat, massa sovint es produeixen fets de l'estil, però el més greu és quan es produeix a les administracions públiques (com és el cas)”.

A les iniciatives ja presentades en les Corts Valencianes, els col·lectius de Compromís afegiran mocions en els tres pobles. “Estem farts del doble llenguatge dels qui diuen sentir-se orgullosos de parlar valencià però a l'hora de la veritat fan un pas arrere”, afirma Ricard Barberà regidor de Compromís a Xirivella, per a qui la moció obligarà els diferents partits a retratar-se.

Per la seua banda, Conxa Ferrer, portaveu de Compromís a Alaquàs considera que “lluitar tots els dies per la defensa del Valencià és esgotador però a Compromís tenim tota l'energia del món per combatre contra aquells que voldrien el valencià desaparegut i mort”.

Finalment, Consol Barberà, també de Compromís per Alaquàs, que va patir la negativa d'un policia nacional a atendre-la en valencià, afirma que després de la publicació de la notícia “he constatat que el front obert no és entre valencianoparlants i castellanoparlants, sinó entre gent de trellat i gent que abusa del poder i nega els drets”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra europa

Rússia llança una ofensiva sobre la regió de Khàrkiv que obliga a evacuar diverses localitats

barcelona
tribunals

Petició de nul·litat d’actuacions en el cas dels CDR acusats de terrorisme

barcelona
política

Vergés fa una darrera crida “a mobilitzar el vot al president Puigdemont”

amer
Política

Puigdemont critica que es pugui investigar els mossos que el protegeixen a Argelers

barcelona

El cap de llista del Partit Verd europeu dona suport a Eloi Badia

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit d’Israel encercla amb tancs l’est de Rafah

barcelona
Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona
Unió Europea

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui