Política

El PSOE veu proper un pacte amb Ciutadans

Els dos partits confirmen que els seus equips negociadors han fet “avenços significatius”

L'acord inclouria un rebuig explícit al referèndum basat en la resolució del Comitè Federal del PSOE

El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Antonio Hernando, ha assegurat que el seu partit espera arribar a un acord definitiu amb Ciutadans (C's) “dilluns o dimarts” vinent. Segons ell, en les reunions que han mantingut fins avui hi ha hagut “avenços significatius” i han constat que no tenen cap diferència “insuperable”.

El portaveu del partit liderat per Albert Rivera, José Manuel Villegas, també s'ha mostrat “optimista” sobre les possibilitats d'un pacte amb els socialistes, però ha avançat que el seu partit no preveu votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez.

Els dos diputats ho han dit en les rodes de premsa consecutives que han ofert després de la reunió que els equips negociadors de les respectives formacions han celebrat a la cambra baixa espanyola.

Els “avenços substancials” s'han assolit en matèries com la despolitització dels òrgans constitucionals i reguladors i lluita contra la corrupció, així en el model productiu i I+D+I i política social. A més, l'acord entre les dues formacions inclouria un rebuig explícit al referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Hernando ha tret importància al fet que Villegas hagi dit que C's s'abstindria en la investidura de Sánchez encara que arribessin a un acord. Segons ell, aquesta pot ser la “intenció inicial” perquè el partit de Rivera també intenta convèncer el PP, però s'ha mostrat convençut que obtindran els vots favorables de Ciutadans si s'aconsegueix l'acord.

De la seva banda, el portaveu de C's ha avisat que el pacte ha de ser “global” o no serà. Si no aconsegueixen desencallar algunes de les qüestions on encara discrepen, “no hi haurà acord global i de poc serviran els acords parcials”.

A més, ha assegurat que C's només contempla votar en contra o abstenir-se en la investidura de Sánchez. En cap cas ha volgut parlar d'un vot favorable, imprescindible per als socialista si no tenen el suport de Podem.

El rebuig explícit al referèndum d'autodeterminació a Catalunya era un punt necessari per a un acostament a C's, però també crític per a qualsevol entesa amb Podem, que va citar el referèndum com a “imprescindible” per a un acord amb el PSOE.

Per superar l'escull que s'havia presentat a les últimes hores, C's ha posat sobre la taula del PSOE el text que els socialistes van aprovar al seu Comitè Federal. “Entenem que no hi ha d'haver massa dificultats”, ha sentenciat Villegas.

El document socialista diu textualment: “Rebutgem taxativament qualsevol plantejament que condueixi a trencar l'ordenament constitucional i que amenaci així la convivència aconseguida pels espanyols durant aquests últims 37 anys. L'autodeterminació, el separatisme i les consultes que busquen l'enfrontament només portaran a una major fractura a la societat ja de per sí dividida. Son innegociables”.

Segons Villegas, aquest text és “més que suficient” per cobrir el que demana Ciutadans i que evita “el conflicte” en el debat. “Encara no hi ha acord però entenem que en aquest àmbit no hi hauria d'haver més diferències”, ha reblat.

Hernando ha donat per bo el plantejament de C's, tot i que formalment encara no ha estat acceptada. “Si aquesta fos la solució, per descomptat no hi tenim inconvenient, perquè és la posició tradicional i de sempre del PSOE respecte a la Constitució i la unitat d'Espanya”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona