Successos

trànsit

balanç d'accidents

Els dilluns i els diumenges, els dies més tràgics a la carretera

Els dos dies concentren 18 dels 40 accidents mortals que s’han produït l’any 2017 a les comarques gironines

En total, hi han perdut la vida 47 persones, dues menys que el 2016

El 2017 s’ha desmarcat de la tendència que hi ha hagut habitualment pel que fa a les dinàmiques d’accidentalitat a les carreteres gironines. La mortalitat tendia a concentrar-se els divendres i els dissabtes, coincidint amb la mobilitat de cap de setmana i amb la perillositat d’associar l’alcohol, les drogues i el volant. Aquest any, que encara ha d’acabar, s’han produït 40 accidents de trànsit, 18 dels quals van tenir lloc en diumenge (9) i en dilluns (9). Els dimecres es col·loquen en segona posició, amb 6 xocs amb víctimes mortals, i la tercera la comparteixen els dimarts i els divendres, tots dos amb 5. En canvi, els dissabtes, juntament amb els dijous, són els dies de la setmana en què s’han produït menys accidents en vies de la demarcació: concretament 3.

Fa just un any, el balanç de sinistralitat es va saldar amb 40 accidents mortals –exactament els mateixos que el 2017–. Tot i així, el 2016 hi va haver més morts, concretament 49, en contraposició amb les 47 persones que han perdut la vida a les carreteres gironines aquest any. Si comparem aquestes dades amb anys anteriors, veiem que el 2015 es van produir 41 accidents, en què van morir 42 persones, i l’any anterior, el 2014, van morir 25 persones en 25 xocs. Aquestes dades no fan sinó refermar la tendència dels últims tres anys: que la mortalitat a la carretera es manté en la mateixa línia, amb unes xifres gairebé calcades.

Pel que fa al tipus de via, l’N-II continua sent la carretera on es produeixen més accidents mortals. Dels 40 xocs d’aquest any, 7 es van concentrar a l’N-II, i tan sols un va tenir lloc en el tram nou, a l’A-2. En segona posició se situa l’N-260, la carretera que uneix l’Alt Empordà i la Cerdanya. Concretament, en aquesta via van morir durant el 2017 un total de 4 persones, en 4 accidents. La tercera posició en el rànquing la comparteixen quatre carreteres: una de les vies principals de les comarques gironines (l’AP-7), la C-31, la C-65 i la C-63, amb 2 accidents mortals cadascuna.

Succés fatídic

El pitjor accident que s’ha registrat a la demarcació va tenir lloc el 14 d’octubre. Quatre persones van perdre la vida en un tràgic accident al terme de Molló. En el vehicle sinistrat, un Jeep Cherokee, hi anaven dos nois i dues noies de 29, 33, 34 i 35 anys. El vehicle va sortir accidentalment de la via amb l’automòbil mentre circulaven per la GIV-5225, a l’altura del punt quilomètric 0,5. El cotxe va bolcar, va caure per un desnivell d’un centenar de metres i va anar a parar a una pista forestal que connecta Setcases i Espinavell.

Una altra incidència destacada durant aquest any és la detenció de quatre persones implicades en accidents mortals que conduïen sota els efectes de l’alcohol, les drogues o les dues coses. A tots se’ls acusa d’un delicte d’homicidi per imprudència. El primer dels fets va tenir lloc el 24 de maig, quan una dona de 76 anys va morir atropellada a Platja d’Aro quan estava creuant el carrer per un pas de vianants. Al juliol, el conductor d’una motocicleta va morir en una col·lisió amb un cotxe a Ribes de Freser. El causant de l’accident va acabar detingut perquè va donar positiu en la prova de drogues. El tercer cas es va produir a Sils, en una col·lisió múltiple en què va perdre la vida una veïna de Lloret de Mar de 44 anys per culpa d’un conductor begut. L’últim fet es va registrar a Sant Joan les Fonts, quan un veí del municipi va morir envestit per un jove a cavall d’un tot terreny que conduïa begut i drogat.

LES DATES

14.10.17
Es va produir
el pitjor accident mortal a la demarcació, amb la mort de quatre persones al terme de Molló.

LES XIFRES

19.12.17
Va tenir lloc
l’últim sinistre mortal d’aquest any a les comarques gironines.
9
accidents
mortals s’han produït en dilluns i 9 més en diumenge durant aquest any.
7
xocs
mortals van tenir lloc durant el 2017 a l’N-II, la carretera més mortífera de tota la demarcació.
7
vianants
han mort atropellats per conductors tant en trams urbans com en trams interurbans.
4
conductors
han estat detinguts per haver provocat un accident mortal sota els efectes de l’alcohol o les drogues.

El perill sobre dues rodes: 10 motoristes i 2 ciclistes morts

Òscar Pinilla

Els motoristes han rebut especialment l’embat de la mortalitat a la carretera. Durant aquest 2017, fins a 10 motoristes han perdut la vida a les comarques gironines. Aquestes xifres són superiors a les que es van registrar l’any passat, quan hi va haver 4 morts. Una tendència clarament a l’alça. Tot i així, les principals víctimes mortals continuen sent els ocupants de turismes: 15 en total. En tercera posició se situen els tot terrenys, que es van veure implicats en 3 accidents mortals. Tot seguit, hi ha les furgonetes i els ciclistes, amb 2 morts en cada cas. El 2016 van morir el mateix nombre de ciclistes. Durant el 2017 també es va produir un accident mortal amb la intervenció d’un tractor.

Una altra dada rellevant és el nombre d’atropellats a les carreteres gironines: n’hi va haver 7 en total, mentre que l’any passat hi va haver una víctima mortal més (8) per aquesta causa. En cinc casos, l’accident en qüestió es va produir a la via urbana; la resta, en carreteres principals o secundàries. En dos d’aquests atropellaments, els conductors van ser detinguts pels Mossos per un delicte d’homicidi per imprudència, ja que conduïen sota els efectes de l’alcohol o les drogues. En el tercer, que va tenir lloc a la Jonquera, el camioner implicat va fugir del lloc dels fets.

L’accidentalitat s’ha dispersat molt pel territori. Els únics termes municipals on hi ha hagut més d’un xoc mortal al llarg d’aquest 2017 han estat Quart, Caldes de Malavella, Girona i Sils.

Suport psicològic

L’octubre passat, la conselleria d’Interior i la de Salut de la Generalitat de Catalunya van signar un conveni perquè els afectats per un accident de trànsit mortal i les persones de l’entorn de les víctimes rebin suport presencial i atenció psicològica especialitzada. Fins ara, el suport especialitzat de psicòlegs s’activava de manera esporàdica segons la situació dels afectats. Amb aquest conveni, ara es garanteix la cobertura general d’aquest servei prestat pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia