Successos

Agramunt recorda les víctimes de la rovinada

Un any després de la tragèdia, la vila va voler dedicar un sentit homenatge a les víctimes i donar suport als seus familiars i altres veïns que van patir la violència del desbordament del riu Sió

Agramunt va recordar dijous, amb un emotiu homenatge, les víctimes de la rubinada que fa un any va commocionar la vila. L'aiguat de la matinada del 3 de novembre va sorprendre la població i va inundar els baixos de la residència de la tercera edat situada a prop del riu, entre altres habitatges i equipaments de la zona. Les quatre àvies que van perdre la vida en aquell episodi dormien al semisoterrani de l'edifici.

Prop de dos-cents familiars, amics i coneguts de les víctimes i veïns afectats per la riuada es van concentrar dijous al parc del Sió, on es va instal·lar un monument de pedra amb una placa que recorda la tragèdia. L'acte va començar amb una peça musical a càrrec dels alumnes de l'escola de música i la lectura d'un poema. L'alcalde, Bernat Solé, va expressar el suport i condol de l'Ajuntament als familiars de les víctimes i a la residència Ribera del Sió. També a totes les persones que van patir els efectes de l'aiguat als seus habitatges, així com un agraïment als cossos de seguretat que van treballar per tornar la vila a la normalitat.

Precisament van ser els representants dels cossos de seguretat –bombers, Mossos d'Esquadra i policia local– els encarregats de destapar el monòlit de pedra commemoratiu. La placa recorda els fets i inclou una obertura on els veïns de la vila havien dipositat prèviament missatges que expressen com s'han sentit aquest any, un cop passada la tragèdia.

La crescuda del riu va afectar nombroses propietats i va causar importants desperfectes. De fet, moltes famílies tot just fa poques setmanes que han pogut tornar a casa seva.

Un any després, els familiars de les víctimes continuen reclamant que es depurin responsabilitats i acusen les administracions públiques d'obstruir la investigació i d'ignorar el requeriment del jutjat d'instrucció de Balaguer perquè aportin documentació sobre els fets. Per la seva banda, l'Ajuntament d'Agramunt ha instal·lat sensors al curs del riu Sió amb l'objectiu de prevenir riuades com la del 3 de novembre de l'any passat. Els aparells donaran informació, també als veïns, de l'estat del riu a través d'una aplicació mòbil que avaluarà el risc en cada moment. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ja té avançats els treballs per instal·lar dos mesuradors de cabals més, però encara no en té la dotació pressupostària assignada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia