Successos

Detenen una turista russa per danys al museu Dalí

La visitant va deixar alatrencada l'Àliga de Valls, una escultura que no és obra de Dalí sinó regalada

La dona, que va passar la nit als calabossos, diu que l'ala va cedir quan es feia una foto

Surrealista cas al museu Dalí. Una turista russa va ser arrestada pels Mossos i va haver de passar la nit als calabossos sospitosa d'haver mutilat, segons ella involuntàriament, l'Àliga de Valls, una escultura de grans dimensions exposada a l'entrada del museu Dalí, tot i que no és obra del pintor sinó un regal que una colla de Valls van fer a la família del pintor.

Els fets van passar pels volts de les cinc de la tarda de la vigília de Reis quan dues parelles de turistes russos feien la seva visita al museu amb normalitat. De sobte, segons fonts del museu, es va sentir un terrabastall que va alarmar els vigilants, que aviat es van adonar que la fressa que havien sentit era d'una de les ales de l'àliga que havia cedit. En vista que els turistes semblaven enjogassats i reien de la situació, els responsables del museu van trucar als Mossos. En arribar a l'escenari dels fets, els Mossos van demanar la documentació als turistes i justament la dona assenyalada com la responsable d'haver deixat l'escultura alatrencada no duia al damunt cap document que la identifiqués, els Mossos la van acompanyar a l'hotel on s'allotjaven i, un cop fets els tràmits, la dona va quedar detinguda per un delicte de danys i va ser traslladada als calabossos, on va haver de passar la nit de Reis fins que ahir al matí va ser traslladada davant del jutge, que la va deixar en llibertat provisional. Tot i que els indicis amb què treballava la policia apuntaven que la mutilació de l'àliga de fusta va ser perquè la noia es va voler enfilar a l'escultura agafant-se a les ales, ella va explicar que tot havia estat un desgraciat accident i que només s'havia recolzat a l'ala mentre li feien una foto i que de sobte l'ala havia cedit. La detinguda, assistida per la lletrada Judit Clos, va demanar disculpes pels danys ocasionats, va insistir que no tenia cap intenció de causar danys i va assegurar que ella mateixa ja anava a cridar els responsables de seguretat per explicar-los el que havia passat però ells ja hi van acudir en sentir l'estrèpit de la fusta en trencar-se. El jutjat va citar-la per dimarts que ve perquè comparegui al jutjat número 7 per sotmetre-la a un judici ràpid per un delicte de danys. El fiscal ahir encara no havia formulat la seva proposta de pena per a la turista russa i el museu Dalí tampoc havia presentat la valoració dels danys a l'escultura. Fonts del museu Dalí van apuntar ahir que els danys causat a l'escultura es consideren “mínims i reparables” i que compten que amb una bona tasca de restauració l'escultura podrà tornar a la seva forma sense que es noti. L'incident no va alterar gens l'activitat del museu, que ahir va estar obert amb normalitat, fins a les sis de la tarda. Qui potser haurà de modificar el seu pla de viatge serà la turista russa encausada pels danys al museu Dalí. La dona, amb el seu marit i una altra parella, estaven de vacances a Figueres i tenien previst tornar dimarts, el dia que s'ha de celebrar el judici ràpid.

Una escultura que no és obra de Dalí

L'anomenada Àliga de Valls, una escultura de fusta de grans dimensions, exposada a l'entrada mateix del museu Dalí, no és obra del geni de Figueres, tot i que Salvador Dalí, a part de pintor, també va produir obra escultòrica. L'Àliga de Valls va ser un regal que, segons fonts del museu, van fer a Dalí. D'altres fonts apunten que el regal li va fer a la Gala, la dona del pintor, el 1970, l'entitat cultural Unió Anelles de la Flama de Valls. Sigui com sigui, Dalí la va considerar digna de ser exposada i ocupa un lloc important al museu. L'àliga, de fet, és una reproducció d'una escultura original que formava part del bestiari popular i el seguici festiu de Valls, que havia desaparegut a l'any 1936.

A l'abril de l'any 2014, una delegació de membres de la Unió Anelles de la Flama van anar a visitar el museu Dalí de Figueres amb la finalitat de veure la figura de l'àliga exposada al museu i regalada fa dècades per l'entitat.

Fonts del museu Dalí van assegurar ahir que és la primera vegada que el museu Dalí és escenari d'un cas amb intervenció policial. En la ficció, el novel·lista empordanès Josep Torrent hi va ambientar una història criminal amb intervenció de la màfia russa, a través de les planes de La sang és més dolça que la mel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia