Cop policial a una xarxa que falsificava documentació a immigrants brasilers

Durant l'operació, que es manté oberta, es van arrestar almenys una desena de persones a Catalunya

L'operació va començar a la matinada i es va allargar unes hores. En total, els agents de la Policía Nacional i dels Mossos d'Esquadra van escorcollar una quinzena de pisos, locals i establiments de Mollet del Vallès, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, Segur de Calafell i Cunit. Entre els dos cossos van arrestar almenys una desena de persones, a les quals es relaciona amb una xarxa dedicada a la venda de documentació falsa de Portugal a immigrants brasilers en situació irregular. L'operació, que està sota secret de sumari, està dirigida per un jutjat del Vendrell, que feia mig any que investigava la banda. Segons fonts policials, la xarxa falsificava els passaports de ciutadans brasilers. A canvi d'importants quantitats econòmiques, la banda els facilitava una documentació falsificada com a ciutadans portuguesos. Així els immigrants brasilers podien gaudir de tots els avantatges de residir i treballar a la Unió Europea. Tampoc se'ls podia expulsar per infracció de la llei d'estrangeria.

Una gestoria, a Vilanova

A Vilanova i la Geltrú, els Mossos d'Esquadra van detenir tres persones. Els agents també van escorcollar la gestoria Audigestrade, al carrer Recreo, en la qual van confiscar tota la documentació d'una empresa de la construcció que podria tenir relació amb la xarxa. L'advocat de la gestoria, Eduard Calabria, va explicar que aquesta empresa «podria tenir» algun treballador amb documentació falsificada. Calabria va afirmar que feia aquesta «deducció» perquè en la mateixa operació acabaven de detenir dos clients seus, de nacionalitat brasilera, que ja havien estat arrestats mesos enrere en un cas similar.

A Santa Coloma de Gramenet, la policia va detenir dues persones en dos pisos dels carrers Vistalegre i Irlanda. Dues dones que havien rellogat una habitació a l'home detingut en el primer immoble van assegurar que havia falsificat la documentació «per poder continuar treballant». Altres veïns, però, van assegurar que al pis hi havia «cert moviment» de persones desconegudes. «Totes eren d'origen brasiler», va afirmar una altra veïna. En tots dos casos, els agents només es van endur caixes amb documentació relacionada amb el cas. En la resta d'escorcolls en pisos i empreses d'altres poblacions –un al carrer Pau Picasso, de Segur de Calafell–, els agents van decomissar aparells electrònics com ara ordinadors i impressores. L'operació es manté oberta. A banda del delicte de falsificació, la policia imputa als detinguts un delicte de frau.

[Aquesta informació ha estat elaborada per Jose G. Navarro, Laura Marín i Adrià Gala.]



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.