Successos

Disminueix un 30% el nombre de delictes a Montserrat en l’últim any

El conseller Jané diu que el monestir no és “víctima d’una especial alarma” pel terrorisme gihadista però és un punt més vigilat per l’afluència de visitants

El nombre de fets delictius a Montserrat ha disminuït un 30% en l’últim any, segons va explicar ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané, que va fer un balanç de les dades delinqüencials abans d’entrar a la reunió de coordinació de seguretat del monestir, que se celebra anualment. Jané va assegurar que el monestir no és “víctima d’una especial alarma” pel terrorisme gihadista. Tot i això, es manté un dispositiu específic de vigilància perquè és un espai amb una alta afluència de visitants.

El conseller Jané va fer una valoració positiva de les xifres del 2016 i va destacar que baixés la quantitat de fets delictius quan el nombre de visitants va arribar al rècord de 2,5 milions de persones. El titular d’Interior va fer un esment especial al cas del nombre de furts i robatoris a l’interior de vehicles, que ha baixat més d’un 40%. Jané va atribuir els bons resultats al fet que des del 2015 hi ha una presència diària de Mossos d’Esquadra a l’àrea del monestir. “El rècord de visitants podria comportar que hi hagués més furts o més fets delinqüencials però analitzant les dades veiem que és al revés, n’hi ha menys, i en fem una valoració molt positiva.”

Sobre si hi ha una alerta real de terrorisme gihadista al monestir, el conseller va assegurar: “No hem detectat en cap cas que el monestir sigui víctima d’una especial alarma.” Però hi va afegir que “evidentment és un punt de vigilància del país” i que en un nivell d’alerta de 4 sobre 5 cal estar “atents a tot arreu” i “en llocs on hi ha molta afluència de persones hi ha dispositius específics per donar-hi resposta”, com és el cas. En aquest sentit, va recordar que fa més d’un any que hi ha presència d’efectius dels ARRO a Montserrat i aquest reforç hi continuarà sent perquè “és punt d’atracció de visitants de primer ordre”. En tot cas, Jané va dir: “No estem exempts que algú pugui provocar un ensurt.” Però va insistir: “No ens consta alerta específica.”

LES FRASES

En un lloc per on passen 2,5 milions de persones l’any convé estar atent en tots els aspectes de la seguretat
Evidentment punt de vigilància, però no tenim una sospita que hi pogués haver una situació especial
Jordi Jané
conseller d’interior

Més presència policial a l’estiu

El conseller va recordar que els Mossos d’Esquadra tenen una presència diària a Montserrat des del 2015. I que aquesta vigilància és més intensiva en el període entre març i octubre, des de les vacances de Setmana Santa fins passat el 12 d’octubre. Per tant coincidint amb l’època de més turistes. Va destacar que les patrulles que vigilen no només el monestir, sinó també els accessos i les estacions de FGC i l’aeri, han de ser de policia de proximitat i “que la gent la vegi propera”. També va agrair la col·laboració de la seguretat privada del monestir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia